В обувките на вината

В обувките на вината
Снимка: Avaaz

Мария Николова

Природата няма нужда от човека, но човекът има нужда от природата...

И точно в това минорно настроение – без хора, а само с техните обувки, през изминалия уикенд се случи походът за опазване на околната среда в Париж.

22 000 чифта обувки в неделя, на 29.11, покриват Площада на Републиката във френската столица.

Заради атентатите от 13 ноември обаче всички масови събирания, включително и това, се отменят. По тази причина екоактивистите решават да помолят всички, които са искали да се включат в похода, символично да поставят чифт свои обувки там.

Обувки за „похода” изпращат дори и папа Франциск, генералният секретар на ООН, дизайнерът Вивиан Уесууд, актрисата Марион Котиярд и певицата Ванеса Паради...

По-късно всички обувки са предадени на благотворителни организации за помощ на бедните.

Тази година фокусът на международната конференция в Париж е намаляването на емисиите на парникови газове, както и спирането на зависимостта от изкопаемите горива.

На пръв поглед обувките, разпръснати върху пешеходната зона, изглеждат като простичка, семпла, но въпреки това адекватна идея, предвид събитията във френската столица през изминалия месец.

Когато ги погледнем от друг ъгъл, истината изглежда по различен начин. Ако този поход не се беше случил точно в Париж, точно в края на ноември, сигурно никога не бихме се замислили да направим паралела между природата, човека и войната.

В природата действа законът за надмощието, в природата на човека, като част от нея, също.

Още от първия си досег с всичко, което го заобикаля, човечеството непрестанно върви в посоката да го променя, да го моделира по своите собствени разбирания, да води войни – лични и световни, да го разрушава.

Върви обуто точно в онези обувки, които в този неделен ден в края на октомври, поставя символично като акт срещу насилието над природата.

Пред природата всички сме виновни. Без значение от коя страна се намираме – на екоактивистите или онези, които явно не желаят да я опазят.

Но тя е сила, която не наказва, а носи със себе си единствено последствия.

В мащабните холивудски филми често човекът е потърпевшият от катаклизмите на океаните и движението на тектонските плочи. Човекът е войнът в Edna безсмислена и ненужна война.

Само че природата няма как да бъде победена. Побеждава я този, който ѝ се подчини.

Прочетете още:

Био идиоти

Коледна украса: Еко Коледа, безопасна за деца

Как да различим био продуктите

Равносметка след апокалипсиса

Аман от еколози!

Истини и лъжи за био козметиката

Видео от "живата верига" в Париж - акция за защита на природата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти