Защо трябва да се мрънка

Защо трябва да се мрънка
Снимка: Thinkstock

Letiashtata Kozzila Erato

Трябва да признаем - ние сме перманентно недоволни.

Като принцеси, полегнали върху цяла шепа грахови зърна, мрънкаме денонощно за всичко.

Чисто житейски, помислете си от какво всъщност сте истински доволни? Надали ще можете да посочите и едно нещо!

Но да се мрънка не е най-лошият вариант.

Има един феномен, който е по-неприятен от мрънкането, а именно - приповдигнатият позитивизъм. Случвало ли ви се е зимата в седем сутринта, докато куцукате по леда при минус 15, някой колега да ви подвикне бодро на паркинга "хайде по-живо, каква прекрасна утрин е!" или в даден момент, когато сте на ръба на нервен срив, приятелката ви да подхвърли "еее, какво като Сашо ти изневерява и имаш киста - усмихни се!".

Прекаленият светец и Богу не е драг, казва народът, и това важи в огромна степен за напомпаните позитивисти.

Затова тук ще се опитаме да погледнем на мрънкането само от добрата му страна и да изброим ползите от практикуването му:

1. Разтоварващо е - не може да не ви се е случвало след тежък ден да се проснете на дивана, да се обадите на близка приятелка и да започнете да се оплаквате от всичко - от идиота, който ви цикли паркета, от съседите, които също си циклят паркета и вдигат непоносим шум, от мазол на пръста ви или от поведението на половинката, което е близко до невменяемо. От цената на парното, киселините, които получавате и изобщо от живота. След като излеете проблемите, сте готова с нови сили да посрещнете огромните купища домакинска работа, крещящите деца и всичко, което ви предстои, преди да припаднете в леглото.

2. Сближаващо е - когато споделите ежедневните си проблеми на някого, ще установите, че не сте единствена. Изобщо, ако човек си направи труда да измрънка за своите най-тайни и болезнени неща, ще установи, че не е сам. Болест, изневяра, предателство, самота, умора - всеки от нас страда, и понякога най-доброто лекарство е да чуеш за проблемите на другия. Разбира се, те не могат ни най-малко да се сравнят с вашите, но е успокоително да знаете, че някъде има някой, който също страда. Чуждото нещастие е онова мерило, чрез което често пъти можете да смалите и омаловажите своето (нищо, че не звучи много алтруистично).

3. Полезно е - ако мрънкате достатъчно често по даден проблем, който търпи решение, може и да получите, това, което искате. Изгорялата лампа в коридора няма да се поправи сама. Чешмата в банята ще продължава да си капе и ако не се сетите да мрънкате за това, сте обречена да дадете безобразна сума за майстор. Или да се претрепете, докато се събувате в тъмното. А вие не искате това, нали?

4. Естествено е - да, най-естественото нещо е да оповестим колко ни е зле! Това, което не е нормално, е да се появите на работа, стиснала пакетче билков чай и био бисквити в ръка, с широка усмивка и толкова румени бузи, сякаш имате високо кръвно. Подобно поведение, освен че е дразнещо за околните, ангажира прекалено много вас самата в напразни, изкуствени усилия да минете за "ведра". Ако пък наистина се чувствате добре, просто си стойте тихо и незабележимо до обяд, когато хората ще са по-благоразположени към вашето добро настроение.

5. Забавно е - всъщност мрънкането е забавно и ако имате хора, които истински ви разбират, те ще съумеят да ви разсмеят, напук на всички неволи, които преживявате. Пък и винаги можете да се постараете да мрънкате с малко чувство за хумор и доза самоирония. Всеки ще ви обърне внимание, ако започвате тирадата си с фразата "Толкова съм глупава..." или "По-смотан човек от себе си не бях срещала..." И не се обиждайте, ако околните го потвърдят. Вероятно са прави, но какво ли разбират. Важното е на вас да ви олекне и да се развеселите.

Припомнете си още: 

Нова година - нова Аз? Да бе, да!

Всеки мъж с кусурите си

Загубените закони на кавалера

Простичко казано...

Губим ли женската си същност?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти