20 места, които да видите през 2016-а

20 места, които да видите през 2016-а
Снимка: Thinkstock

Ако сте запален пътешественик и имате възможност да пътувате, но се чудите къде да отидете през 2016 г., от National Geographic дават няколко предложения. 

Кот д'Ор (бел. ред. Златния бряг), Бургундия, Франция

С лозя, засадени още от древните римляни, Кот д'Ор е най-почитания район с винопроизводство в Бургундия, който привлича поклонници на виното от цял свят. Местните твърдя, че няма друго място във Франция с толкова твърди винени традиции. Те имат и още нещо с което да се гордеят – през 2015 г. ЮНЕСКО включи района в списъка на световното културно и природно наследство.

Кога да отидете: през юли за Международния фестивал на бароковата опера, както и през октомври и ноември за фестивалите на реколтата и есенните листа.

Любопитен факт: емблематичната американска марка кола Шевролет има корени в Кот д'Ор. Луи Жозеф Шевролет, който проектирал първия Шевролет на Дженъръл Моторс, се мести в Бон като дете. През юношеските си години в Бургундия той е работил като екскурзовод във винарна.

Рио Гранде до Норте, Бразилия

Нарича това райско кътче "Булката на Слънцето". В Бразилия, където красивите романтични плажове с лопата да ги ринеш, североизточния щат Рио Гранде до Норте е готов да разкрие своя и да докаже, че там има нещо повече от слънце и сърф. Щатската столица Натал е само на три часа по въздух от Рио де Жанейро.

Кога да отидете: Там е прекрасно целогодишно. В първия уикенд на декември обаче се провежда Карнатал – най-големия карнавал извън сезона на карнавалите в Бразилия. Туристическият пик е от Коледа до средата на март.

Любопитен факт: Там се намира най-голямото кашу дърво в света.

Река Дунав

Дълга почти 2900 км от Шварцвалд до Черно море, река Дунав е основна пътна артерия през Централна и Източна Европа в продължение на хилядолетия. Преди 2500 години Херодот я нарича "най-великата от всички реки". Преминавайи през десет държави, тя е средновековният еквивалент на емблематичното Шосе 66 в САЩ, само че тук спирките ви ще са на готически църкви от XIII в. и ще се насладите на пейзажите на Трансилвания, вместо на ветровита пустош.

Кога да отидете: круизи по реката се правя целогодишно, от средата на ноември до декември можете да видите и коледните базари в градове като Нюрнберг, Регенсбург и Виена, а ако искате по-изгодни цени, изберете март и април.

Любопитен факт: "Синият Дунав", композиран от Йохан Щраус, е смятан от мнозина за най-любимия валс. И докато мелодията е доста позната по света, само хората, виждали Дунав осъзнават, че водите ѝ са по-скоро кафяви, отколкото сини.

Източен Бутан

Последното останало будистко кралство в Хималаите, Буан е доста отдалечено място по всякакви стандарти. Полетът до там изисква достатъчно пъргав самолет, който да сърфира край планинските върхове и да кацне в долината Паро. Това е основната туриститческа дестинация, където броят на хотелите се е утроил през последното десетилетие, след като изолираната някога страна все повече се отваря за посетители.

Кога да отидете: през пролетта (от март до май) и есента (от септември до ноември), когато се провеждат големите религиозни фестивали и празници в Източен Бутан.

Културен съвет: Винаги питайте екскурзовода си преди да правите снимки или клипче в крепост, манастир, храм или друга религиозна институция. Снимантео вътре не е разрешено на някои места.

Делтата на Окаванго, Ботсвана

Делтата на Окаванго в Ботсвана все още успява да грабне вниманието на пренаситения от гледки съвременен човек и да обладае съзнанието му като малко чудо. Река Окаванго води началото си от широколистните гори в планините на Ангола, а делтата е плитко и заблатено място, граничещо с пустинята Калахари. Това място е едно от последните, на които можете да видите Петте големи на традиционното африканско сафари – слон, лъв, бизон, леопард и носорог.

Кога да отидете: юни до август (пълноводен сезон) за сафари с лодки, от май до октомври за ясно небе и достатъчно ниво на водите, целогодишно за сугхоземно сафари.

Списъка с местата, които да посетите през 2016 г. включва още: Бермуда; Градините на Ланселот "Способния" Браун, Великобритания; Глазгоу, Шотландия; Гренландия; Националния парк на вулканите, Хаваи; Хокайдо, Япония; Ню Йорк, САЩ;Филипини; Мазурските езера, Полша; Сейшелските острови; Острови Танджиър и Смит в залива Чесапийк, САЩ; Сан Диего/Тихуана, САЩ/Мексико; Уругвай; Уинипег, Канада; Остров Южна Джорджия, Британска територия

А ако не ви се пътува в чужбина, а искате да опознаете България, ето нашите предложения: 

За какво ми е Тоскана, имам си Копривщица

Опознай България с влак

Трявна и магията на любовта

Избягай от ежедневието в Златоград

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин ТУК >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти