Как да подготвим кожата си за здравословен и равномерен тен

Как да подготвим кожата си за здравословен и равномерен тен
Снимка: Thinkstock

Благодарение на Руслана Тончева от Blog.organicshop.bg, ви разказваме за това как да постигнете така желания златист загар през лятото с помощта на био козметика и естествените защитни сили на кожата. Руслана е специалист в областта на грижата за кожата с био козметика и помага на стотици жени да се грижат за красотата си. Тя е един от основателите на първия онлайн магазин специализиран за био козметика в България.

Нека бъда съвсем честна тук: въпреки че знам, че слънцето е ужасно вредно, води до преждевременно стареене и дори и до рак на кожата, нищо не може да се сравни с приятния загар в края на лятото, с който се чувствам много по-красива, свежа и слаба.

А и определено не съм привърженик на крайностите и вярвам, че всичко в този живот трябва да е умерено и нищо не е забранено. Това ми дава усещането за свобода и възможността за личен избор.

Ако и ти си като мен, ти предлагам няколко лесни стъпки, с които да подготвиш кожата си преди да я изложиш на слънце, за да имаш приятен слънчев загар, без да поемаш рискове за здравето си. (Тези стъпки в никакъв случай не изключват използването на слънцезащитен продукт, а са само допълнение към него, за да е кожата ти максимално защитена.).

1) За да имаш равномерен тен, ти трябва гладка кожа. За целта започни да я ексфолираш редовно: 3 пъти в седмицата през лятото. Продължавай да го правиш и по време на морската си почивка, тъй като солената вода, потта и слънцезащитните продукти образуват плътен филм, който се смесва с мъртвите клетки кожа, и трябва да бъде отстранен.

Спри се на натурални ексфолианти, които съдържат естествени абразивни частици като орехови черупки, кайсиеви ядки, пудра от нар или топчета жожоба. За да не изсушават кожата ти, добрите ексфолианти са обогатени с алое вера и масло от сладък бадем. 

2) Помогни на кожата да се пребори със състаряващите ефекти на UV лъчите като подсилиш нейните защитни сили. За целта ти трябва органично масло, съдържащо мощни антиоксиданти, омега 6 и 9 ненаситени мастни киселини, витамин Е и А. Такова е аргановото масло, което можеш да нанасяш преди дневния си крем (само 2-3 капки са достатъчни) или да ползваш вместо нощем крем. Други варианти са маслата от моркови, жожоба и авокадо.  

3) Предотврати появата на пъпки и омазняването. През лятото кожата ни отделя повече себум, което я прави по-податлива към появата на пъпки. Затова смени крема си за лице с такъв с по-лека формула на водна основа, задължително некомедогенна и осигуряваща дълбока хидратация. За целта са идеални био продуктите с термална вода. Използвай минерален фон дьо тен или лек натурален BB крем вместо обичайните плътни основи за грим.

4) Хапвай много домати и моркови. Доматите са много богати на ликопен, червеният пигмент в тези зеленчуци. Той е мощен антиоксидант, който предпазва кожата от фотостареене – като слънцезащитен продукт, който действа отвътре навън. За да усвоиш максималко ликопена, яж доматите със зехтин. Морковите съдържат бетакаротин, който ще ти помогне да получиш приятен здравословен тен.

5) Дай възможност на кожата си да използва собствените си защитни сили. За да предотвратиш хиперпигментацията, слънцезащитният продукт е безспорно най-доброто средство. Не забравяй обаче, че меланинът в кожата ни има също защитна функция. На меланина му отнема 72 часа, за да стигне повърхността на кожата и да осигури естествена защита и тен. Затова се излагай постепенно на слънце и дай възможност на кожата си да придобие здравословен и равномерен тен.

За да са максимално ефективни тези лесни стъпки, започни да ги прилагаш 2-3 седмици преди излгането на слънце и се наслаждавай на прекрасния си тен. 

Автор: Руслана Тончева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти