"Искам да променя живота си, защото смърди..."

"Искам да променя живота си, защото смърди..."
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравейте [...] Имал съм доста възможности в този живот и не се възползвах от нито една до сега. Направил съм неща, за които може би никога няма да си простя. Резултатът е без професия, дори нямам идея какво желая да работя.

Искам да променя живота си, защото смърди. Но мозъкът ми е изпържен от миналото, което включва наркотици, алкохол, кражби, лъжи и много грехове. Честно казано, ми се иска да се самоубия, а нямам кураж дори за това. Всичко е една голяма каша.

Ходил съм на психолог и той смята, че имам хронична депресия 3-та степен, което включва нарушение в преценката, паметта, взимане на решения, координация и лоши сексуални възможности. Предписа ми хапчета, но откакто ги пия, ходя като патка и не знам какво става. Изгубих си и без това скапаната работа, има проблеми с ерекцията...

Имам чувството, че съм станал аутсайдер. Не знам какво да правя, а психологът ми каза, че няма да мога да се оправя скоро, защото трябвало време... Имам чувството, че съм прецакан. Ако има начин да изляза от ситуацията, моля помогнете.

Благодаря предварително.*

Здравейте,

На такова кратко, но за сметка на това точно и изчерпателно писмо, може да се отговори и много дълго (но донякъде досадно) или пък също така кратко. 

Направил си искрена, макар и принудена равносметка – тоест, под натиска на все повечето проблеми. Като че ли животът ти казва: "Хей, с мен не може така, ще се разруша!". 

Като за първа стъпка - добре! Въпросът е: ще има ли и втора? 
Искрената равносметка е като отварянето на вратите и прозорците, за да започне проветряването и почистването ."Искам да променя живота си, защото смърди." 

Възможности има, стига и този път да не решиш да не ги използваш. Ето една възможна отправна точка. Погледни в следната перспектива: представи си, че всичко вече е отминало и животът ти е надлежно проветрен и променен. КАК? Какъв е, как е по-различен, с какво се занимаваш, къде си и прочее... Това може да ти подскаже накъде да е втората стъпка. За тези отговори смело можеш да употребиш фантазия, без да те е грижа особено дали ще се случи така или не.

Ако си намислил някакво бомбастично решение, което трябва да се случи изцяло, веднага и да е завинаги - си изгубил и първата стъпка. Надявам се да направиш и втора, и трета и може би това ще е достатъчно. 

Не е интересно как и защо си цопнал в блатото, по-интересно е как ще излезеш от него!

Писали сме за това и преди: много често хората знаят как не искат да живеят повече, но не знаят какво искат. Само липсата на проблема не означава, че нещо е променено. "Не знам" не е решение.

Проблемите, колкото и да са неприятни, когато са наше битие, имат свойството да ни интегрират. Ако не поставим нещо друго на мястото на проблема, се получава вакуум, по-лош и от проблема. Дезинтеграцията на личността може да доведе до сериозни последици, а диагнозата на разпръсната душевност се нарича „шизофрения”.

Затова препоръчвам първо да решиш къде искаш да стъпиш и тогава вече да работиш за премахването на проблемните ситуации и замяната им с желаните.

Препоръчвам да прочетеш двете книги на Ивинела Самуилова: "Животът може да е чудо" и "Ако животът не е чудо". Вярвам, че те ще ти бъдат полезни да осмислиш защо само това - да си наясно какви са ти проблемите, няма да промени живота ти. Книгите ще ти помогнат също да осъзнаеш, че да се бориш директно с проблемите или пък да ги потискаш с лекарства, не е добър вариант и ще ти подскажат други възможности.

Един от основните принципи в курсовете, които водя е, че ние НЕ боравим директно с проблемните ситуации, а предимно с нашата нагласа към тях. Да промениш нагласата си е много важно, за да направиш крачката в новата посока.

Ако прецениш, че не се справяш сам, винаги може да се свържеш с мен за консултация или пък да посетиш някои от курсовете, които организираме.

Поздрави,
Алексей

* Въпроси към Алексей можете да задавате на edna@netinfocompany.bg. Анонимността ви е гарантирана.

*В читателското писмо e публикувано с редакторска намеса, без да се променя неговия смисъл.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти