Готвачката на Химлер – политическо гурме и триумф на оцеляването

Готвачката на Химлер – политическо гурме и триумф на оцеляването
Снимка: netinfo

Определят „Готвачката на Химлер“ като политическо гурме и триумф на оцеляването. Романът на френския писател Франц-Оливие Жизбер, издаден от Гурме Пъблишинг, несъмнено е литературното откритието на книжния пазар през септември – историята на ХХ век, увлекателно разказана чрез живота на жилавата, иронична и своенравна Роз.

„До последния си дъх, че и след него, ще вярвам в силата на любовта, на смеха и на отмъщението.“

Думите на Роз в пролога на „Готвачката на Химлер“ изразяват житейската философия на тази забележителна главна героиня в творбата на Франц-Оливие Жизбер. Наситен, задълбочен, едновременно сериозен и забавен – такъв е романът, в който съжителстват най-доброто и най-лошото от човешката природа и който представлява синтез на бурната и кървава история на ХХ век; личен разказ на героинята. 105-годишната Роз е литературен образ, който независимо дали одобрявате или не, трудно ще забравите.

Талантлива готвачка и неустрашима жена, тя оцелява въпреки сполетелите я лично трагични превратности на ХХ век – арменския геноцид, ужасите на нацизма и на маоизма.

Съдбата отрежда на ексцентричната героинята на Жизбер да готви за Химлер и Хитлер, да бъде приятелка на Симон дьо Бовоар, да преживее какво ли не и да доживее до 105 години със съхранен апетит за живот и за експерименти. Оцелява без да загуби смеха, копнежа си за любов и желанието за отмъщение: трите стълба на щастието, според нейното кредо.

Ако адът е Историята, то раят е Животът“, казва Роз, която на 105 години тя все още управлява своя прочут ресторант в Марсилия, държи пистолет в чантата си и не може да избегне еротичните помисли. Тази корава жена, белязана от любовта към двама мъже и цял един век, търси справедливост като собственоръчно убива омразните си врагове.

Като жанр „Готвачката на Химлер“ е кръстоска между черния и историческия роман – с откровеност и ирония успява да пресъздаде кошмарни моменти от историята, без да изпада в сълзливост и съжаления.

Стилът – интелигентен и разкрепостен, кратките глави в книгата, черният хумор, пикантната игривост, познанията за историята, литературата и кулинарията, разказът от първо лице на дръзката и влюбена в живота главна героиня Роз – единството на всички тези елементи в творбата я правят любопитно и увлекателно четиво с динамичен и направо засмукващ сюжет - истинско литературно откритие и попадение.

Роз от „Готвачката на Химлер“ вече е част от компанията на големите литературни герои, с които никога не се разделяме.

Седемте заповеди на Роз, издадени на 105-я ѝ рожден ден:

– Изживявайте всеки ден, отреден ви на тази планета, като че ли е последният;
– Забравяйте всичко, но нищо не прощавайте;
– Сами наказвайте прегрешилите спрямо вас;
– Пазете се от любовта: разбирате как влизате в нея, но не знаете как ще излезете от нея;
– Никога нищо не оставяйте ни в чашата си, ни в чинията си, ни зад себе си;
– Не се страхувайте да тръгнете срещу течението. Само мъртвите риби се носят по него.
– Умирайте живи!

За автора;
Франц-Оливие Жизбер е френски журналист и писател, роден в САЩ през 1949. Работи за престижни издания като Le Figaro и Le Point.

Автор е на сценарий за документален филм за бурните му отношения с бившия френски президент, „Никола Саркози, тайната на едно президентство“. Още с втория си роман L’Affreux, 1992, печели наградата на Френската академия. Следват още романи и няколко награди. „Готвачката на Химлер“ е неговата тринайсета книга.

“Роз, това съм аз, казва Жизбер, но също и личността, която би ми се искало да бъда. Имах желание да разкажа в роман за някои от големите драми, които бяха около нас през ХХ век. Беше време на постоянно насилие от страна на индивиди като Сталин, Хитлер и Мао, способни да убиват безмилостно и да предизвикват масова гибел.”

Други книги:

Топ 10 на най-продаваните романи
Когато мъж обича рози...
Ти си това, което четеш
Глад за храна и глад за секс
Любовницата на Фройд
Лятото има 359 страници

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти