Да прочетем хубава книга

Историята ме "погълна"
Снимка: Thinkstock

Крeмена Димитрова

Георги Господинов казва, че четящият човек е красив, а аз ще допълня – той е и богат. Богат на емоции и преживявания, на мъдрост и опит, и на надежда. Когато четем, сме спокойни, вглъбени и като че ли спасени. Оставени сами на себе си и на историите, в които сме се потопили. Ако историите са добри, те дълго отекват в нас и ни дават красотата и знанието си, при това съвсем безвъзмездно.

Книгите, които съм избрала за вас този месец, са топли и уютни като есенно слънце през октомври. Сигурна съм, че те ще ви сгреят и ще ви направят малко по-добри и по-човечни.

След "Виенски апартамент", който ви представихме миналата година тук, нямах търпение да прочета следващата книга на Радостина Ангелова. В "Имаго", чието представяне ще се сътои в галерия "Credo Bonum" на 24 октомври, 18,30 часа, действието ни пренася в гореща Испания. Верна на стила си да ни разказва своите истории от името на всеки един от героите си, и този път Радостина оплита съдбите като фина паяжина, готова да впримчи читателя, и той да пожелае да отвори и следващата глава, и следващата... и така до края.

Прекрасната метафора на превръщането на една какавида в пеперуда, процес, наречен "имаго", тук е проследен в обратен ред. Какво се случва, ако пеперудата отново се превърне в какавида? Ако една любов се върне обратно назад, ще открие ли отново себе си или ще се превърне в нелюбов? Дали сбъдването на нашите желания е най-доброто за нас?

Историите в "Имаго" са навързани една за друга, следвайки копринената нишка на един много подходящ за филмиране сюжет, в който има и любов и изневяра, лъжи и разкрития, спомени и мечти, планове и копнежи. Пътувайки за откриване на изложбата на бащата на една от героините, и отпразнуването на нейния рожден ден, група приятели – колумбийка, българка, испанка и двама немци аварират на пътя. Забавянето идва точно навреме, за да се разбере, че нищо не е такова, каквото изглежда. Това пътуване преобръща живота на всеки един от героите и ги принуждава да вземат различни от очакваното решения.

Книгата очарова със стил и в същото време лекота и поетичност на изказа. И това не е случайно, Радостина Ангелова е един от най-успешните автори на хайку, има издадени две книги с поезия, носител е на редица престижни награди за литература у нас и в чужбина. Нейният първи роман "Виенски апартамент" предизвика голям интерес и вече спечели широк кръг от почитатели, жадни за нейните много красиви и женски истории. "Имаго" е малко по-сурова, по-накъсана и по-разпиляна в многобройността на персонажите книга. И все пак в нея ще откриете същия познат лек и ненатрапчив език, романтиката на красиви места и още по-красиви преживявания, дори само в очакването им.

Книгата с най-дългото заглавие, която съм чела някога "Клуб на любителите на книги и пай от картофени обелки от остров Гърнзи" ме плени още от първата страница. От "Опасни връзки" на Лакло насам не съм се влюбвала така в епистоларен роман! Честно да си кажа така ми се прииска да напиша истинско писмо на някого, да го сложа в плик, да му залепя марка и... да чакам. В книжните писма има особено очарование, защото са свързани с чакането, и с възможността да обмисляш всяка дума и израз, да изпипваш детайлно словото си. Все едно майсториш пухкаво суфле – трябва търпение и майсторлък.

Действието в книгата се развива ту в Лондон 1946 г., където младата писателка Джулиет Аштън трескаво търси сюжет за нов роман, ту в чудното и магично място – остров Гърнзи, част от Нормандските острови, където Джулиет задочно попада, прочитайки едно писмо. Авторът на писмото, попаднал случайно на Джулиет, отправя молба към членовете на Читателския клуб, в който членува, да пишат и те на младата писателка и така епистоларният кръг започва да се разширява, образувайки концентрични кръгове. Така от търсенето на една книга се стига до написването на роман за немската окупация на острова и оцеляването на неговите жители.

С типично британско чувство за хумор, финес и много любов са изпълнени страниците на тази книга, която ще ви накара да се поровите в мрежата и да откриете това чудно място Гърнзи, и не само – ще ви се допие чай, ще ви се допишат писма, ще ви се прииска да се обадите на непознат, ще потърсите в библиотеката си нещичко от сестрите Бронте или Джейн Остин и ще откриете, че отново ви се ходи в добрата стара Англия.

Ето така действат хубавите книги, карат ни да излезем от коловозите на ежедневието ни, да сме по-любопитни, по-смели и... по-добри.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти