"Чест" на Елиф Шафак вече и на български

Корицата на книгата
Снимка: Егмонт България

Издателство "Егмонт България” представя "Чест” - най-новия роман от популярната турска писателка Елиф Шафак.

Книгата излиза в Турция през лятото на 2011 година, а у нас ще бъде издаденa на 5 април, едновременно с премиерата й във Великобритания. Написана първоначално на английски език, книгата излиза на български в превод на Емилия Л. Масларова. Правата за издаването на романа са продадени в още десет страни, сред които САЩ, Италия, Франция, Испания и Норвегия. 

"Чест” е разказ за болката и загубата, верността и предателството, несгодите на емигрантите и сблъсъка между традиция и съвремие. Историята прекосява границите на Турция през Великобритания до Обединените арабски емирства. С разгръщане на пътешествието, романът засяга не само темата за семейната вярност и болката, която често нанасяме на най-близките си, но и за музиката, надеждата и изкуплението.

В характерния й сладкодумен стил и с тънко чувство за хумор, Елиф Шафак за пореден път сътворява неподправен шедьовър, мост между Изтока и Запада, между това, което е сега, и което е било преди, между познатото и другостта. 

"Докато пишех този роман, исках да погледна отблизо семейството и по-специално отношенията майка – син. Много често майките отглеждат своите синове като султаните в семейството. Исках да разбера как се случва това, да го поставя под въпрос, но без да го съдя“ – отговаря Елиф Шафак на въпроса защо решава да напише книга, в която основна тема са тъй наречените убийства на честта. 

През последните години убийствата на мюсюлманки, които според роднините им са донесли позор на рода, се превръщат във важна тема в западните общества. Най-често жертвите са жени, обвинени в извънбрачни връзки, отказали да се омъжат за предопределените им съпрузи или станали жертва на сексуално престъпление. Дори само подозрението, че една жена е донесла позор, е достатъчно за посегателство над живота й. 

Елиф Шафак е родена в Страсбург през 1971 година в семейство на турски дипломати. Родителите й се разделят, когато е само на една година и тя израства като дете на самотна майка. Ранните си години прекарва в Истанбул, а тийнейджърските - в Испания, Йордания и Германия. Завършва "Международни отношения” в Близкоизточния технически университет в Анкара, а по-късно продължава образованието си с магистратура и докторантура по политически науки в САЩ. 

През цялото време писателката се чувства дълбоко свързана с Истанбул, който по-късно играе важна роля в творбите й. Първото си литературно отличие печели още с дебютния си роман през 1998 година, който й носи наградата "Руми”. Следват още осем книги, от които "Копелето на Истанбул” и "Любов” са издадени на български език. 

Наред с книгите й, преведени на повече от 30 езика в цял свят, най-популярната и обичана авторка в Турция пише за авторитетни международни издания, сред които "Гардиън”, "Монд” и "Ню Йорк Таймс”. През 2011 година Елиф е удостоена и с престижната френска титла Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата.

Омъжена и майка на две деца, писателката разделя времето си между Истанбул и Лондон.

Елиф Шафак ще бъде в София на 5 и 6 април и ще участва в премиерата на книгата си "Чест”.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти