Защо е по-лесно да живееш забавно

Милица Гладнишка
Снимка: София Вълкова

Християн Немски

Бях сигурен, че целият ни разговор с актрисата и певица Милица Гладнишка няма да е нищо друго освен триумф на позитивната мисъл, съпътстван от нестихващ като от детските ми спомени смях. Радвам се, че се оказах прав. Някои хора избират да композират живота си с добронамерен тон, лишен от злободневни акорди. Точно в тази гама вече тридесет и няколко години Милица се опитва да съществува (и май доста успешно й се получава). Определя Ела Фитцджералд като свой музикален учител заради лекотата и бързата мисъл в нейното изкуство. Мечтае да издаде джаз албум и да изиграе сериозна роля в киното или театъра. Твърди, че не се изморява да "тъче на няколко професионални станове" и бързо загърбва неприятните емоции, за да не хаби излишна енергия. Обещала си е да разтреби своя дом, щом й остане повече свободно време, а след това да се отправи на пътешествие с парапланер. Не би променила съдбата си за нищо на света, а най-бързо се разплаква (но от смях) в компанията на своята сестра.

* Милица Гладнишка е родена на 3 юни 1976 г. и носи македонска жилка по майчина линия. Прадядо й е бил изследовател в Африка. Нейната майка е единствената жена тромпетистка у нас, а сестра й Емилия - е виолистка в операта в Грац. Милица е завършила НАТФИЗ - Актьорско майсторство за куклен театър в класа на Пламен Кьорленски. През 1998 г. се явява на кастинг за шоу програма за пеещи сервитьори в клуб "Опера" в София, където работи заедно с Галя и Миро от "Каризма", Орлин Павлов, певицата Тони и пианиста Живко Петров. Паралелно с НАТФИЗ е учила и оперно пеене при Рени Пенкова. През 2003 г. изкарва курсове по джаз пеене в Лондон, после майсторски клас при Вики Алмазиду и Милчо Левиев, следват концерти в БНР и Камерна зала "България", изяви във Виена и Грац. Преди да започне да играе в сериала "Етажна собственост", излъчван от септември 2011 г. по Нова ТВ, името й беше познато на широката публика от дублажа на филми и най-вече от музикалните сцени, където се изявява като певица. Заедно с тромпетиста Мишо Йосифов и неговите музиканти имат постоянен проект, наречен "Дивото зове", с който редовно свирят по клубове из страната. Милица участва и в група "Булгара", която стана известна с авангардни смесвания на етно композиции с рок и дори с рейв музика. Досега Милица има няколко записани песни, сред които са "Сънища" и "Чужда сянка", и е участвала в два късометражни и един игрален филм (късометражните - "Voice wanted" и "Мона Лиза", както и в лентата "Кецове").

- Няма как да не започнем с предаването "Като две капки вода", в което участваш в момента, и да не те попитам кой образ искаш да пресъздадеш?
- От уважение към страхотния й талант бих се радвала да се превъплътя като незабравимата Гена Димитрова, а защо не и като любимата ми певица Ела Фитцджералд или пък Алиша Кийс. Изобщо не е лесно да имитираш толкова популярни, кадърни и характерни изпълнители, но най-труден досега си остава образът на Стивън Тайлър от "Аеросмит" ("Aerosmith") заради специфичната му бленда, а само гримът за него продължи над пет часа.

- В шоуто "Като две капки вода" се имитират известни лица, а смяташ ли, че имитацията на нечий чужд образ води до успех в изкуството?
- В началото на една кариера имитацията може да е градивна, докато намериш своя облик, но дори и когато пея кавъри – винаги се стремя да ги пречупя през моето усещане и стил, като същевременно се опитвам да запазя оригиналния заряд и енергия на дадената песен.

- Участваш и в сериала по Нова телевизия "Етажна собственост". Там героинята ти Мими е доста сприхава и изнервена жена, а в живота ти буквално не сваляш усмивката от лицето си? Но все пак какво може да те изкара "извън релси"?
- Когато съм свидетел на несправедливост и жестокост, а напоследък обикалям медицинските кабинети заради баба ми и се ядосвам като млад петел на постоянните лекарски грешки.

- Казват, че комедиантите са най-тъжните хора. Ти как мислиш?
- Може би е така, защото публиката очаква от тях постоянно да са весели, но понякога има болка, която и добре престорената усмивка няма как да скрие. Аз например почти винаги щадя околните и гледам да реша сама проблемите си, без да натоварвам околните.

- Кое качество не харесваш в своя характер?
- Нетърпеливостта.

- Кой е най-мощният генератор на щастие в твоя живот?
- Приятелите, колегите, семейството и публиката са "камъните", върху които градя моето щастие.
 
- Притежаваш немалко таланти, но в какво не те бива?
- Скарана съм с пестенето на пари, но за сметка на това съм рекордьор по скорострелното им изхарчване.

- Книгата, филмът и песента за теб са...
- Много харесвам разказите на Рей Бредбъри, сред любимите ми филми без съмнение се нареждат "Властелинът на пръстените" и "Матрицата", а песните са толкова много, че е невъзможно да посоча само една.

- Спомняш ли си кога за последно се изчерви от срам?
- Неотдавна се разхождах по бул. "Витоша" и в един момент полата ми се вдигна от вятъра и захлупи лицето ми като лале.

- Имаш интересна фамилия, откъде произлиза?
- Един от прадедите ми по бащина линия се преместил в ново село и станал дървар. Обаче се оказало, че не го бива за тази работа и винаги когато съседите го попитали защо не сече дърва той все отговарял: "Секирата гладна, магарето гладно" - оттам дошъл и коренът на моята фамилия.

- Какви шеги не биха те разсмяли?
- Не ми допада смеха на гърба на чуждото нещастие, а иначе обожавам английския хумор.

* Видео с лайф от предаването "Като две капки вода", където Милица имитираше фронтмена на американската група "Аеросмит" - Стивън Тайлър.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти