Виктория, кръв и мляко

Виктория, кръв и мляко
Снимка: Viktoria Films

Крeмена Димитрова

Ще говоря за този филм пристрастно. Няма друг начин. Не само защото познавам Майя и по-голямата част от екипа ѝ, не само защото тази история разказва и мен, не само защото филмът е честен, личен и правен с много любов, а и защото за пръв път, гледайки българско кино, ми се иска да го споделя с колкото се може повече хора. Най-вече тук. В нашето отечество. В страната на скептиците, на негативистите, на мрънкащите хора, на нагаждачите и предателите, на хората без надежда, но с претенции.

Правя го, защото и аз като Майя, вярвам, че всеки има своята Венеция, но за да стигне до нея, трябва да я изстрада.

И така, “Виктория” разказва историята на прехода (ако такъв въобще се е състоял) през историята на бебето на социалистическото десетилетие, родено на 9-ти септември 1980, което естествено се казва Виктория, има опак характер и си говори директно с Главния през личен телефон.

Желано от бащата, но нежелано от майката, детето пораства в един свят на възможно светло бъдеще, но се налага да живее в друг – на рухнали надежди, бедност и самота. Осуетената емиграция на майката превръща детето в жертва, а липсващата майчина любов то компенсира със свръхразглезеност от страна на висшите партийни кадри.

Филмът използва много документални кадри от манифестации, от срещи на другарите с пролетариата, от живота тогава, но в същото време естетизира именно всекидневното живеене, спомените ни, празниците ни. Пречупен през ироничното око на режисьорката, “Виктория” все пак е една много лична история, която макар базирана на истински случай, ще ви накара да се разпознаете, да се отстраните и да въздъхнете, да се посмеете, но и да поплачете.

Защото това е преди всичко филм за майчинството. За желаното и нежеланото, за потисканото, за напъпилото, зараждащо се, за изконното, за непреодолимото, незабравимото майчинство.

Неслучайно филмът изобилства от натурни сцени, свързани с възпроизводството – зачеване, вътреутробния живот на ембриона, раждане, кърмене, първи цикъл, и т.н. За някои прекалената натуралност на места може да дразни, а за други – напротив, ще въздейства още по-силно и дълбоко.

Филмът изобилства от метафори, като тази за млякото и кръвта. Именно затова цялата колоритност на филма е стилизирана и обобщена в червено-бялата гама.

Прекрасна работа на художника на филма Рин Ямамура, за която сме ви разказвали, и гениална операторска работа на Крум Родригес. Благодарение на тях двамата, сънищата на Виктория могат да засрамят дори Ларс Фон Трир. И като споменахме скандалния датчанин, нека кажем, че във “Виктория” има нещо от неговото меланхолично звучене.

Бебе без пъп - живот без център, това е Виктория. Съдбата си прави шеги и дава знаци. Ние само трябва да ги четем и разгадаваме една промисъл, по-голяма от партийно членство и чисто нов червен Москвич.

Репликите в целия филм могат да се съберат в една-две странички. Не е нужно да се говори, за да се каже много.

Майя и екипът ѝ са заложили на дълги кадри (шапки долу за Крум Родригес), невероятна визия, уникален монтаж (на неповторимия Александър Етимов) и прекрасна музика (Калоян Димитров).

От силните карти в тестето са и главните актьори – изключителна Ирмена Чичикова (майката), мекото излъчване и деликатност на Димо Димов (бащата), безмълвната сила на Марияна Крумова (бабата) и очарователните Дария и Калина Виткови (Виктория в различните ѝ възрасти).

Със сигурност и за съжаление, този изящен в детайлите си филм, извиращ буквално от сърцето на своите автори, ще бъде изцапан с всички мръсни спорове около прословутото гласуване за българския претендент за Оскар. Не ги четете! Просто гледайте филма! Вие сте умни и чувствителни и не се нуждаете от реклама и антиреклама.

А филмът е много по-голям от всички скандали, в които родната ни “постсоциалистическа” действителност може да го въвлече.

Предпремиерните прожекции на “Виктория” са от 19 до 25 септември в Дом на Киното.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти