Световен театър в София

Световен театър в София
Снимка: Thinkstock

За поредна година "Световен театър в София" ще се проведе в партньорство със Столичната община. Събитието е част от Календара на културните събития и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска Столица на Културата – 2019, съобщиха от Столичната община.

От 2007 г. досега, в рамките на превърналата се в една от най-важните международни театрални платформи, в София гостуваха престижни европейски театри като Бургтеатър - Виена, "Интима театър" – Стокхолм, Театър "Буф дьо Нор" - Париж и др.

Изпълнителният директор на Фондация "Международен театрален фестивал "Варненско лято" Николай Йорданов каза, че една от основните цели на "Световен театър в София" е представянето както на големи имена от световния театър, така и на иновативни форми в сферата на съвременния танц, пърформанс арта, мултимедийния спектакъл.

Към тази идейна платформа се придържа и седмото издание на "Световен театър в София", което ще се реализира в периода 3-8 юни 2013 г.

Ето и програмата за събитията:

03 юни 2013

"Една вечер в киното", МГТ "Зад Канала", 19:00 ч.

"Световен театър в София 2013” ще започне с театралния концерт "Една вечер в киното" по идея на изключителния Самуел Финци. В концертното шоу той събира в едно цяло страстта си към театъра, киното и музиката. На 3 юни 2013 г. в МГТ "Зад канала" Финци, заедно с джаз музиканта Георги Дончев и младия немски композитор Даниел Регенберг, ще поведат софийската публика в музикално и филмово пътешествие с импровизации по класически песни, композиции и монолози от ленти на Чарли Чаплин, през Уди Алън до Дейвид Линч.

04 юни 2013

"Облаци", ТР „Сфумато”, 19:00 ч.

На следващия ден (04 юни 2013) в ТР "Сфумато" с вълнуващата документална сценична поема "Облаци" ще гостува едно от най-интересните нови явления на чешката сцена – "Handa Gote". "Малките лични истории" са често вдъхновение за спектаклите на компания "Handa Gote". В "Облаци" екипът обръща поглед към личните архиви на един от своите членове – хореографът и танцьор Вероника Швабова. Тя изследва историята на собственото си семейство в търсене на онези съдбовни моменти и привидно банални неща, запечатали се в паметта, за да направи публиката свидетел на сложната история на Чехия през 20-ти век. Постановката носи името на сладкиша - "Oблаци", правен от бабата на Вероника Швабова в нейното детство. "Облаци" е забележителна документална панорама на детските спомени, през които се конструира и доизгражда разказа за живота на нейните предци. Турнето на "Облаци" в България се реализира с подкрепата на Чешкия център в София.

05 юни 2013

"Буря", Младежки театър "Николай Бинев", 19:00

На 05 юни 2013 в Младежки театър "Николай Бинев" ще бъде представено едно от най-добрите постижения на словенския театър през последните години, дело на режисьора Йерней Лоренци - "Буря" по пиесата на един от най-значимите руски драматурзи Александър Н. Островски. Спектакълът е носител на девет награди от най-големия театрален форум в Словения - Международният театрален фестивал в Марибор. Режисьорът Йерней Лоренци (носител на национални и международни награди, преподавател в Академията за театър, радио кино и телевизия в Любляна) създава от класическия сюжет съвременен спектакъл, който външно прилича на весело празненство, под което бушуват стихии, заплашващи да разрушат всичко.

06 юни 2013

"Празна история", зала 11 (Люмиер), НДК, 19:00 ч.

Част от международната програма, гостуваща в София ще е присъствието на едни от най-големите новатори на европейска сцена – британската компания "Forced Entertainment" със спектакъла "Празна истори"”. Вестник "Гардиън" пише, че това е:"„Най-великата експериментална компания на Обединеното кралство." "Forced Entertainment" е създадена през 1984 г. Нейни спектакли са представяни на всички водещи европейски и световни фестивали, а историята и стилът й се изучават в училищата по изкуства.

Като във влакче на ужасите "Празна история" следва двама комиксови герои, изпаднали в беда. Комична антиутопична съвременна приказка в уникално съчетание между филм, театър и анимация.

След спектакъла актьорите от "Forced Entertainment" ще се срещнат с българската публика.

Гостуването на продукцията се осъществява в партньорство с Британски съвет.

07 юни 2013

"Завръщане", Младежки театър "Николай Бинев", 19:00 ч.

Последният спектакъл от тазгодишната програма на "Световен театър в София" идва от Испания на 07 юни 2013 в Младежки театър "Николай Бинев". "Завръщане" е емоционална танцова история, в която се срещат две от най-известните имена в съвременния испански танц, театър и кино - Марта Етура и Чеви Мурадай. Марта Етура е позната от филма "Тъмносиньопочтичерно", който ще бъде прожектиран на 8 юни от 19.00 ч на Камерна сцена в Младежки театър "Николай Бинев" - вход свободен.

Компания "Losdedae" е основана през 1997 г. от хореографа и изпълнител Чеви Мурадай и днес е една от най-значимите танцови компании на Испания. Самият Мурадай е отличен с Националната награда за танц през 2006 г., връчвана ежегодно от Министерство на културата на Испания. За спектакъла "Завръщане" той кани звездата на испанския театър и кино – актрисата Марта Етура, носителка на редица международни филмови награди и многократно номинирана за най-престижния национален филмов приз – „Гойя”, който печели през 2009 г. за ролята си във филма "Celda 211".

"Завръщане" и прожекцията на "Тъмносиньопочтичерно" ще се случат с подкрепата на Институт "Сервантес".

Всички спектакли се представят за пръв път в България и са с осигурен превод на български език. Представленията "Буря", "Завръщане" и "Облаци" ще бъдат придружени и със субтитри на английски език.

Билети за спектаклите могат да бъдат намерени на касите на: Младежки театър "Николай Бинев", МГТ "Зад канала", ТР "Сфумато" и билетен център, НДК

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти