Цветовете на живота

Кокимото
Снимка: Модерно изкуство

Крeмена Димитрова

"Животът ми в розово" освен песен на Едит Пиаф е заглавието на провокативната изложба на авангардния художник Калоян Илиев – Кокимото, посветена, естествено на Париж. За него правила в правенето на съвременно изкуство няма.

Всичко може да се превърне в обект и муза на младия автор – комикси, детски играчки от шоколадови яйца, предмети от носталгичното ни детство, кройки от "Бурда" и др.

За период от два месеца на артистичен престой в престижните парижки ателиета на Международния център по изкуствата "Сите ентернасионал дез'ар",  Кокимото създава тази иронична серия от картини с провокативното и многозначително заглавие "La vie en rose" или "Животът в розово".

Изложбата може да бъде видяна до 28 февруари в Галерията за модерно изкуство на ул. "Оборище" 10.

"Животът в розово" във Франция или "животът в сиво" в България... където и да се намираме по света, с който и цвят да сравняваме положението си, в крайна сметка всичко е в главите ни!", казва Кокимото.

Разглеждайки изложбата, се засмях толкова пъти, колкото не бях се смяла и на последния комедиен филм, който съм гледала. Тя освен, че събуди много въпроси у мен, ме изпълни с усещането за свобода.

Нахаканото очарование на стилът на Кокимото е ярко и запомнящо се, то напомня малко на графити-артистите и колажните техники на постмодернистите. 

Неговата сюрреалност е романтична и иронична по необясним начин. С радост забелязах, че много от творбите му са вече откупени, което значи, че Калоян е наистина "модерен", но и умен художник. В добавка ви споделям част от неговите думи:

"Носталгия по дома, семейство, приятели и други от този род си остават отвлечени понятия, на заден план в сравнение с културния шок, който човек изпитва, завръщайки се в родината си. Заживявайки в една, подобна на действителност реалност, историята се повтаря отново и отново.

Властимащите в нея не полагат никакви усилия да те задържат, а след това се чудят защо напускаш България, а тези, които нямат кураж да го сторят, те наричат беглец.

Безизходното за мнозина положение, създава ред неудобства, мизерията и нищетата пораждат агресия и омраза, но и пробуждат силно желание за промяна.

Ако спешно не поемем отговорност за действията и бездействията си и не се променим в положителен план, сме обречени, независимо от страната в която живеем..." – споделя младият и авангарден варненец.                                                               

Жонглиращ с цветове и форми е и театралният свят на художника и сценограф Чавдар (Чочо) Гюзeлев.

Неговата изложба с театрални плакати и проекти е подредена в галерия "Алма матер" в Софийския университет "Св. Кл. Охридски".

Чочо Гюзелев е аристократичен художник, който обича пространството и театъра, има перфидно чувство за хумор и завиден интелект. Неслучайно той е сценограф на много от спектаклите на Теди Москов, включително и на "Улицата". Чочо работи с малко щрихи, с много цветове, с цитати и в любимата техника на колажа. 

Гюзелев гостува на Софийския университет и на неговия Културен център с неща, които сам нарича "проекти". И те наистина са такива. Зрителят може да прекоси с един поглед разстоянието, което отделя хрумването от небрежната скица, нея – от картината, картината - от разработения театрален проект и така чак до самата сценографска реализация. Тук можете да видите проекти и снимки от спектаклите "Самолетът беглец" от Камен Донев, "Сирано дьо Бержерак" на Теди Москов, "Когато дъждът спря да вали" от Андрю Бовел, "Малкият Цахес, наречен Цинобър" и др.

Изложбата продължава само до края на февруари, за съжаление, затова побързайте да отидете, но преди 18 часа.

Галерия "Ракурси" също е подредила една цветна и провокативна изложба с многосмисленото заглавие "Food art Drugs".  Изложбата събира двама автори – Валери Чакалов и Стефан Божков, свързани както от сходства в търсенията си, така и от лично приятелство. За някои храната е висша форма на изкуство, за други дрогата е начин да се докоснат до него, а съчетанието между двете в различни аспекти ни представят авторите в тази изложба.

Използвайки различни техники - графика, живопис, колаж, инсталации и видео, Валери Чакалов и Стефан Божков ни провокират с въпроси, отговорите на които са закодирани във възприятията на всеки един от нас. И двамата автори са от поколението на родените през 60-те, единият от Девня, другият от Панагюрище, свързва ги общият вкус към различния поглед в изкуството, провокацията и игровото отношение към материала в творбите си.

Един от най-симпатичните експонати в изложбата е конфигурация от рамкирани няколко изгорели до черно филийки хляб, върху които с бяла креда са оставили свои знаци авторите. Към тях се присъединяват и още неколцина приятели сред които и вечно любопитния Кольо Карамфилов.

Независимо дали имате навика да посещавате галерийните пространства, сигурна съм, че имате вкус към различното, романтичното и обичате да се смеете.

Опитайте да събудите тези чувства във вас като разгледате и съпреживеете цветните светове на господата художници. Не струва нищо. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти