Почина най-богатата испанка

Състоянието на Росалия Мера (на снимката) надхвърля 6 милиарда долара
Снимка: Getty/Guliver

Росалия Мера, съоснователка на испанската модна империя "Zara" и най-богатата жена в Испания, почина на 69-годишна възраст, предаде "Би Би Си".

Според испанските медии тя е получила инсулт, докато е била на почивка в средиземноморския остров Менорка, след което по спешност е била транспортирана до болница в Ла Коруня, Северна Испания, където е починала в четвъртък вечерта.

На 11 години Мера напуска училище и започва работа като шивачка, а по-късно заедно с бившия си съпруг Амансио Ортега (77 г.) основават групата "Inditex", превърнала се в текстилен гигант с марки като "Zara", "Massimo Dutti", "Stradivarius", "Bershka", "Pull and Bear" и др.

Росалия напуска управителния съвет на "Inditex" през 2004 г., като си запазва 5,05% от капитала на компанията, която разполага с над 5000 магазина в 80 страни и е оценена на повече от 50 милиарда долара.

Първият магазин на "Zara" отваря врати през 1975 г. Също така Росалия Мера притежаваше 30,6% от капитала на хотелската верига "Room Mate" и беше натрупала богатство от 6,1 милиарда долара (4,5 милиарда евро), с което според американското списание "Форбс" тя стана най-богатата жена в Испания за тази година и най-заможната дама в света сред тези жени, които сами са изградили своя бизнес, а не им е по наследство.

Мера и Ортега се развеждат през 1986 г. след 20-годишен брак и две деца. "Форбс" пък обяви Амансио Ортега за третия по богатство човек в света за 2013 г., а неговото състояние надхвърля 55 млрд. долара.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти