Какво е възрастово акне и как да се справим с него

Какво е възрастово акне и как да се справим с него
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Много жени се сблъскват с тежък кожен проблем - акнето не отшумява с пубертета, а продължава да тормози кожата, дори когато вече започват да се появяват първите по-сериозни бръчки. И така се поражда двоен проблем - хем акне, хем бръчки.

За да дадем повече яснота по въпроса, решихме да се насочим за консултация към специалист. Зададохме няколко въпроса на темата с възрастовото акне на д-р Анелия Ботева.

Тя е дерматолог, завършила медицина в Медицинския Университет в град София през 1995 г., а в периода 1999-2003 г. специализира дерматология и венерология. От 2009 година работи в Лаборатоар Биодерма България като Мениджър Медицинска комуникация. 

***

Какво точно ще рече "възрастово акне"?
Акнето е най-често срещаното дерматологично заболяване и е причина номер 1 за посещение при дерматолог. То се наблюдава при над 80% от хората на възраст между 12 и 24 години.  Заболяването се среща и сред възрастни над 25 години (8-12 %) – т.нар. възрастово акне.

Какви са най-честите заблуди, митове и легенди според вас, в които вярват жените, по отношение на възрастовото акне?
Битуват различни заблуди относно акнето. Някои считат, че възниква поради лоша хигиена. Двукратното измиване на лицето дневно е напълно достатъчно. По-честото миене и използването на по-агресивна козметика водят до изсушаване на кожата и увеличаване на мастната секреция.

Абразивни продукти, гъби за лице и четки е желателно да се избягват. Понякога водят до микроскопични надрасквания на кожата и улесняват навлизането на бактериите в дълбочина. Друга често срещана заблуда е, че слънцето действа благотворно на акнето. В действителност впечатлението, че слънцето подобрява състоянието на кожата е измамно, защото веднага след като излагането на слънце приключи, акнето отново се появява. Това е известно като "обратен ефект". Важно е да се използват подходящи слънцезащитни продукти, специално създадени за мазна и акнеична кожа.

Може ли то да се появи след пубертета или в по-късна възраст?
Началото на акнето може да бъде в различна възраст – като тийнейджър, по време на двайсетте, трийсетте, четиридесетте години, като в определен период от време може да има обостряне или активиране на проблема. Установено е, че средно ¼ от възрастните мъже и ½ от възрастните жени са имали такъв проблем в някакъв етап от техния живот. 

Само лицето ли засяга или може да порази и тялото (деколте, гръб и т.н.)
Една трета от засегнатите от възрастово акне, имат също и акне в областта на тялото.

Има ли шанс срещу възрастовото акне и какъв е той? Как една жена да се бори едновременно с бръчките и със запушените пори, пъпки и черни точки?
Независимо, че понякога наследственото предразположение е в основата на възрастовото акне, все пак има начини да се намали вероятността от развитие на заболяването. Основно е значението на дерматологичната козметика. Важни са както правилният избор на продукти, така и правилната им употреба. По този начин се поддържа една добра хигиена на кожата на лицето, контролира се мастната секреция и се осигурява оптимална хидратация.

Не се препоръчва посещението на солариуми, както и прекомерното излагане на действието на слънчевите лъчи.

Стресът, тютюнопушенето, заседналият начин на живот, неправилното хранене са фактори, които влошават възрастовото акне или създават предпоставки за появата на такова.

Борбата с бръчките, запушените пори, пъпките и черните точки се осъществява с подходяща козметика. Първата стъпка за здрава кожа е хигиената. Обикновено проблемната кожа е мазна и има свръхпроизводство на себум. Препоръчвам почистване сутрин и вечер с подходяща мицеларна вода. Ежедневната грижа за кожата трябва да включва дермокозметични продукти с активни съставки, които регулират качеството на себума и неговото производство, като същевременно успокояват и изглаждат структурата на кожата. Тези продукти трябва също да хидратират и успокояват кожата.

Какви мерки трябва да предприемат дамите с подобно акне? И изобщо имат ли шанс за успешно възстановяване на кожата с минимален риск от оставяне на белези?
Препоръчвам едномесечна терапия, която включва хигиена с мицеларната вода Sébium и интензивния реновиращ серум Sébium Sérum, който има незабавен пилинг ефект, благодарение на гликоловата киселина. 

Повече информация как да се справите с акнето можете да откриете на bioderma-bg.com.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти