Изпитани рецепти срещу черни точки

Изпитани рецепти срещу черни точки
Снимка: Getty/Guliver

Черните точки са проклятието за всяка кожа.

И докато, ако имате пъпка, можете просто да я намажете с чаено дърво или нещо друго помагащо и да изчакате да отшуми и изчезне, то с черните точки положението не стои точно така.

Веднъж появили се, черните точки могат да изчезнат само чрез ръчно премахване. Другото, което можем да направим, за да помогнем на кожата си, е превенцията.

Редовната ексфолиация помага срещу натрупването на излишен себум и мръсотия по кожата и това да доведе до запушване на порите, съответно – черни точки.

Комедоните за жалост не се влияят особено от пубертета и могат да се появяват през целия живот.

Различните почистващи маски могат да помогнат в голяма степен за ограничаване появата на черни точки.

Давали сме ви и друг път съвети как да се справите с тези неприятни кожни проблеми, днес ще ви предложим още няколко трика.

Правете си парна билкова "баня" за лице или иначе казано – инхалации. Със сигурност знаете този метод още от бабите си – захлупвате се с кърпа на главата над съд с гореща вода и билки и вдишвате изпаренията. Освен че това е чудесен лек срещу грипни състояния, запушен нос и проблеми със синусите, помага за отваряне на порите, почистването им (тъй като с потта се отделят и замърсителите), омекотяване и оазярване на кожата.

Именно след такова "напарване" на лицето, кожата е подготвена за по-лесно ръчно отстраняване на черните точки. Това трябва да бъде направено внимателно, без излишен натиск, стискане и разраняване. Дръжте памучен тампон или малко тоалетна хартия на пръстите си и така притискайте епидермиса, за да избегнете нараняването с нокти.

Не прекалявайте със стискането! Махнете само по-големите черни точки. Не бъдете груби към кожата и лицето си.

След подобно почистване с пара е най-добрият момент за поставяне на маска. Хумата и зеленият чай се отразяват чудесно на кожата. Друго, което можете да тествате, е сода бикарбонат, лимонов сок, канела, овесена каша и индийско орехче.

Тези продукти могат да се комбинират с различни компоненти като мед, кисело мляко, смлени домати и т.н. (например – сода с мед, индийско орехче с прясно или кисело мляко, овесени ядки с доматен сок или пюре и т.н).

Нанесете върху кожата, масажирайте, оставете за няколко минути да престои, отмийте с хладка вода и нанесете подходящ подхранващ крем. Ако имате склона към акне и черни точки кожа, то избягвайте прекалено тежките и мазни кремове. Търсете по-лека и фина текстура, за да не задръствате кожата си излишно.

Лечението на пъпки и всякакви несъвършенства по кожата изисква време, усилия и постоянство. Трябва да забравите за цигарите, прекаляването с алкохол и шоколад, както и да се контролирате и да не пипате кожата си с ръце, без значение дали сте у дома или навън.

В ежедневието си не се усещаме колко често посягаме с ръце към лицето и неусетно го замърсяваме с всичко, което е по пръстите ни.

Почистването на кожата трябва да става всеки ден по два пъти – сутрин, за да се подготви лицето за деня, нанасянето на грим и т.н., и вечер – да се освободи от макияжа и мъртвите клетки и да се подготви за сън. Никога не си лягайте с грим, освен ако не искате кожата ви да се състари преждевременно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти