Защо е важно да се интересуваме от политика

Симеон Колев
Снимка: Личен архив

Този текст няма нищо общо с изборите, нито с резултатите от тях. Контекстът е другаде.

Имам приятели, които обясняват незаинтересоваността си по отношение на всичко важно около тях с "любимия" ми лаф – "Аз не се интересувам от политика", или още по-готиното "Какво значение има, какво мисля аз, като нищо не зависи от мен", добавяйки "Тука такива интереси играят....".

Далеч съм от идеята, че политиката трябва да се обича. Това несъмнено е трудно, когато гледаш Мая и Волен, но политиката е важна и задължителна.

Разбирането на политиката не ти отговаря на въпроси, но и не те прави нелепо изглеждащ, обяснявайки, че всичко, от което не разбираш, е политика.

Разбирането на политиката, дори и непрофесионално и повърхностно, ти дава възможност да наблюдаваш процеси и да знаеш, какво да очакваш.

Дава ти възможност да разбираш тези процеси.

Разбирането от политика ти дава голямата картинка. Дава ти възможност да разбереш, защото нещо очевидно правилно не се прави, а защо някоя толкова назадничава и задръстена идея се прокарва и върви напред. На последния въпрос ще ти отговоря и аз – защото назадничавото и задръстено обикновено е лесно за изпълнение и се изисква от хора с назадничаво мислене. Именно те гласуват НЕ се интересувайки и НЕ разбирайки от политика.

Не бъди, като тях!

Разбирайки от политика, ще ти е ясно кое в живота около теб може да се подобри и кое не. Кое е изпълнимо и кое не.

И когато излезе някой и ти каже, че ще направи заплатите 1000 лева, а пенсиите 500 веднага, а ако не можел – разстреляйте го на площада, ще ти стане ясно, че не всичко, което звучи секси, е изпълнимо. И защо в този случай не може нито едното, нито другото.

Вниквайки малко от малко в политиката, ще ти отговори на най-основния въпрос - кое зависи от собствената ти инициативност и на кое да не се надяваш. Непознаването на политиката те прави "очакващ" и "надяващ се", което много скоро става "разочарован" и "обезверен" и еволюира в "и тЕя не ни оправИха".

Важно е да се "интересуваме", защото синоним на "интересувам се" е "любопитен", а синонимът на "не се интересувам" си е отвсякъде "пренебрегвам" и "занемарявам".

Защото правото ти да бъдеш информиран, е много по-важно и неотменимо от правото ти да избираш, какво да те интересува и какво не.

Защото е тъпо да търсиш причини да не се интересуваш от нещо, от което зависи животът ти. 

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти