Разпръснати съвети за благопристойност

Любомир Милчев Dandy
Снимка: Личен архив

Dandy

Наскоро издадох въодушевено систематично издание за добри обноски – "Между Comme Il Faut и Faux Pas - добрият  маниер  в съвети  за  джентлемени, или  лежерно излагане на изкуство на изискани обноски и  благопристоен  маниер", ала горчиво си дадох сметка, че в отечеството ни любезно по-важно е да бъдеш сюпрематичен, отколкото систематичен. Затова сега ще ви шокирам с разпръснати съвети, които, надявам се, не ще ви натежат и не ще ви оставят равнодушни и неодушевени!

Ако ви се изпречи огледало, приемете го хладнокръвно и не се заглеждайте. Но ако ви се изпречи кралска особа, огледайте се в нейните очи. Ще научите много.

Внимавайте с ръцете – какво сочим, за да посочим себе си.

Показът на зъби, макар и перфектен, е най-често вулгарен. Ако имате лоши зъби, кажете, че участвате в кастинг за Шекспирова пиеса. По-добре Шекспиров театър, отколкото дентална клиника.

Бързината и бавността на разговора е умение... Недомлъвността също. Нищо по-досадно от дърдорковци, светски лапацала или темерути агорафоби и мизантропи…

Внимавайте с осветлението и мястото, където да се експонирате. Марлене Дитрих дължи част от славата си на умението на, едва ли не, професионален осветител.

Когато прекъснете или бъдете прекъснат, трябва да имате паметта откъде и накъде да се продължи. Паметта, къде другият е прекъснал нишката на мисълта си, е особена любезност и внася облекчение. Коронованите особи, както и брилянтните дипломати помнят обезателно имената на всекиго, изпречил се пред очите им. Ако сте простолюден, защо да ви е позволено едно мемориално неглиже?

Ако гледат през вас, овладейте се, но не го копирайте като степен на незаинтересованост – показният дезинтерес е проява на слабост.

Имайте или възпитайте чувствителен гръб. Трябва да усетите кого сте загърбили и да се отместите. Ако някой много упорито ви загърбва, предприемете деликатна забележка.

Не общувайте с жени, които говорят в присъствие на мъже за топки и пози в секса.

На улицата у нас всички се движат така, сякаш им е отдадена за лично ползване. Някой, който се движи срещу вас, бива заобиколен отдясно, а който върви пред вас – отляво. Има и такива, които ще ви премажат, ако не се отдръпнете и такива, които водят дълъг разговор по средата на тротоара и едва ли не трябва да слезете на уличното платно, за да се придвижите. Ако се сблъскате с някого, помолете за извинение. Дружелюбните кимвания, сторването на път са сред малките любезности, с които на улицата не се чувстваме като на бойно поле. А има и дами, които на улицата наистина се държат като… уличници.

При избор на аксесоари, не следвайте модни предписания, а култивирането на способност да бъдеш различен. Аз съм единствен тъдява, който носи лорньон, вместо очила, ала знам какво ми струва неудобството невежествени лица, които окайно не различават лорнет, пенсне и монокъл да ме питат  най-накрая каква е тази… лупа… Небезизвестната маркеза де Монцанедо през зимата на 1878 г. безпрекословно носи летни дрехи, тъй като поради войната магазинът на Уорт е затворен, а ней друга дреха е невъзможна.

Ако публично някой се заеме да ви изнесе лекция по-добър маниер и опрятност на облеклото, отдръпнете се демонстративно.

Ако, както често се случва, някой не може да овладее гласа си и силата му, изразете незабавно неудоволствие от дъскорезница, в която сте се озовали, защото търпението ви може да се счете за насърчаване.

Изтръгването на признания за произход, образование и други по-интимни подробности, извън кандидатстване за работа или явление в телевизионно студио с нагъл водещ, а именно в непринуден разговор, се отклонява начаса, преди да ви е въвело в конфузия. Така и вие следва да съблюдавате деликатност към другите.

Избягвайте, доколкото това е възможно, явления в телевизионни студия с агресивни модератори, търсещи на всякоя цена сензационност. После трябва да се подложите на психоанализ.

Не се дръжте в храмове на чуждо вероизповедание като туристи, дори когато се явявате като такива – това е дълбоко безтактно спрямо вярващите. Веднъж се явих на прием на емирство Кувейт с малък хин под мишка и получих такава свръхдоза мюсюлманско презрение, че го оставих на гардероб. Преводачката на френски на президента дори ми обясни, че арабите имали поговорка "Човек с куче, човек без приятели."

В социалните мрежи принципът е приятелско отношение, а не вражда. Лица, които коментират в негативен план чужди снимки и изяви, демонстрират единствено това, че не харесват самите себе си. А тогава кой друг да ги хареса?

Нищо по-неприятно от натрапен ви, свръхдълъг телефонен разговор, а също и от лица, които и във ваше присъствие не се притесняват да водят безконечни телефонни разговори, вълнуващо гарнирани с периодично предприемани надниквания във "Фейсбук".

Никога не забравяйте, че благовъзпитаността ви може да предизвика агресия, затова бъдете готови на самообладание на змиеукротител, преди да се стигне до боксов мач.

Винаги установявайте фикционалното и тромпльойното в общуването и така няма да ви се стори докачение, или пък да се натоварите с неоправдани очаквания.

Ако на прием домакинът ви попита: “Ще дойде ли гламурьозният ви братовчед?”, с което се внушава изискуема високопоставеност на гостите и корист, накарайте го да се обърне към личния му секретар и добавете казаното от Хеди Ламар – "Всеки може да изглежда гламурьозно – просто не трябва да говори и да изглежда глупаво…"

Придържайте се към условност на речевия етикет. "Възможно е да не съм ви разбрал…", "Така ми се е сторило…", "Дали бих могъл да вметна…" "Не ще е преувеличено да кажа…" и др. Това внася омиротворение сред докачливи хора, а ви дава и резервен, авариен изход в стилистиката на Noli me tangere. Колкото до простака, всички са длъжни да разберат шумно и непоправимо, че е простак и мърдане няма…

Ако светският живот ви е омръзнал, искате да го избегнете и имате портрет, пращайте по приемите слуга с портрета ви. Маркеза Луиза Казати приемала в Палацо Вение деи Леони във Венеция гостите си, които оставали в компанията на нейното собствено восъчно чучело до появата ѝ в приемния салон.

Апропо, защо тази книга се издаде с меки корици?

Много просто – за да не се изкушите да налагате с нея по главите неблаговъзпитаните игноранти, горди притежатели на карта за скъп клуб за парвенюта Както бих направил аз!

Пишете на Любомир Милчев Dandy на edna@netinfocompany.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти