Петдесет нюанса сиво или петдесет нюанса изчервяване

Любомир Милчев Dandy
Снимка: Личен архив

Dandy

Отново имаме рекорд, отново счупени всякакви рекорди, отново колосална печалба по американски. Екранизацията на еротичния бестеселър на Е Л Джеймс ”Петдесет нюанса сиво“, първа част от трилогия, с огромни приходи и с младенческата репутация на най-гледана премиера не само по света, но и у нас, при това на връх Свети Валентин, при това в салони, в които ученички с пликове пуканки крещят „Аз съм кучка, искам те!“.

Нововъздвижение на клишето ”Сексът продава!“, шлагер подновяван от игнорантите редовно и нов шанс за сексолозите да алармират, че жените били незадоволени (а то пък кога са били задоволени, нали затуй Саломе танцува с отрязаната глава на Йоан Кръстител), или пък че след този филм сексуалните експерименти щели да доведат до тежки контузии.

Странно защо църквата още не се е произнесла, тъй като има сцена, в която Анастейша получава дузина оргазми и разни спазми, додето в ушите ѝ са втъкнати слушалки, с които до слуха ѝ достигат хоралите на Томас Талис, Боже мой, какво светотатство. Казват, че в купола на балдахина на ”Сан Пиетро“ в Рим била изобразена огромна вулва. В светлината на филма Светата Инквизиция прилича на публичен дом, а де Савонарола и Торквемада инструктори по тантрически секс.

Моя милост преди телевизионно явление по повода, в комплект със сексолог, бързо прощудира книгата в елекронен вариант и като си отсмя с бутилка вино, стигна до следните заключения, които ще имате търпение да ви споделя…

Г-ца Анастейша Стийл взема интервю от милиардера Крисчън Грей, красив като гръцки бог, със сиви очи, хеликоптер и други чудесии. Пада в прегръдките му, сеща плам, често наричан в книгата тромаво ”тя получи спазми в слабините“.

Книгата не би следвало да се нарича ”50 нюанса сиво“, а по-скоро ”50 нюанса изчервяване“, защото освен бедничката Анастейша, непрекъснато се изчервяваме и ний. Би могло да се помисли и върху името на героинята. Тъй като с милиардера Крисчън  се практикува як садо-мазо секс, след който иде ред на обезболяващите, госпожицата би могла да се нарича Анестезия…

Раздърпан диалог в хода на нескончаемо прелюбодейство ни води към подозрението, че Джеймс, авторката се пообъркала в калката между три книги от разни епохи.

Едната е ”Жюстин“ на Маркиз дьо Сад, откъдето е черпано много, но свенливо, по американски лакомо, но и стерилно.

Другата книга е класическият роман на двадесети век ”Любовникът на лейди Чатърли“ на Лоурънс, откъдето е дошло вдъхновението за описанието на бизнесменския член, но при Чатърли той пърха като птица, а тук е просто много голям…патлак. Преходът е многозначителен. Описанието на сцените на страст между горския пазач Мелърс и лейди Чатърли минават през всички фази на войната на половете и на това кой ще свърши пръв до сюблимния момент, в който те възмогват божествен коитус. Крисчън обучава анестезираната Анастейша в пози като по учебник, води я в своята килия в елизабетински стил за мъчения и най-подир я нашляпва по задника, тъй като си е позволила да го докосне.

Дългият списък на сексуалните волности иде да замаскира невъзможността за близост, май отново едно американско изобретение. И за разкош героинята чете ”Тес от рода Дърбървил“ на Томас Харди, може би за внасяне и на тръпка викторианска страст.

И книгата, и филмът, филмът повече заплашен от порнографичност и за който се питам защо не бе пожелан като класическо порно, са отлична канава, на която да избродират предвзетите си тези сексолози, психолози, моралисти, или дори познавачи на киното и литературата. А за мен бе интересна самата канава, рехава и неубедителна, макар и, както бяхме убедени, обречена на успех…

Апропо, поради американска свенливост разюздаността и сексуалните странности на Крисчън са намерили обяснение в ранна травма – богата приятелка на маман си поиграла с него, докато бил на петнадесет.

Чудно как историята не свършва на кушетката на Фройда и както си му е редът – в съдебната зала…

Пишете на Любомир Милчев Dandy на edna@netinfocompany.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти