Историята продължава... за моите сестри-жени

Белослава
Снимка: Личен архив

Не мога да ви опиша удоволствието и изненадата, която ме връхлетя след написаното в Edna.bg. Обадиха ми се приятелки от целия свят, които дори не съм подозирала, че някъде там, по света, заминали, заживели, слели се, задомили се, преоткрили се, задълбали и все пак търсещи онова нещо, което ние, жените, наричаме съвършенство!

По дяволите, толкова сме романтични, нежни и наивни, че и най-малкият знак ни кара да преоткриваме света. Кара ни да мислим, да се колебаем и да воюваме дори със самите нас. Мислещите. Не мога да повярвам, че има жени, които не мислят, а се сливат с действителността, материализират се още, може би, преди да се родят и чакат някой, нещо, някъде другаде, да се случи, за да се почувстват щастливи.

Не знам защо всички козметични процедури, които бълва пространството около нас, кара жените да полудяват и да се заробват, мислейки си, че правят нещо за себе си. Не знам защо влюбването е издигнато в култ до момента, в който си нахлузваме хомота на битовизма, раждаме деца, готвим като откачени, създаваме уют и очакваме някой да ни каже "Браво". Но никой няма да ни каже нищо, защото си е наша проекция за щастието. Не знам защо се стараем да сме толкова съвършени и безупречни в работата ни, като винаги ще имаме онова нашето, женско и нежно недоумяване. Не знам защо се борим така мъжки, като ние сме просто жени.

Вече 15 години работя с Edna невероятна жена-гримьор, която се опитва да ме убеди, че жената в мен е толкова голяма, че не трябва да се притеснявам от грима, роклята, косата, токчетата... И аз не се... Но продължавам да се бунтувам срещу общоприетите направени нокти, бижута, мода, цветове, стереотипи на подражание.

Мисля, че затова жените си купуват клюкарски списания, за да видят, че и любимата им актриса е напълняла, че и тя носи онази чанта, че и тя има драма в любовта, че така е по-лесно да отъждествяват себе си с героинята на тяхното време и да забравят за безкрайното търсене на същността им.

Разбира се, че е по-лесно да приличаш на някого, а не на себе си. Разбира се, че е по-лесно да обличаш дрехи, които крещят от рекламите и напомнят за стил, но не твоя. По-лесно е да харесваш Моника Белучи, отколкото себе си. А тя може би също не се харесва... Всичко е измама. Красива измама, която ни манипулира от сутрин до вечер.

Единственото спасение е в самите нас. Затова в предходния ми текст писах за душата ни... Тя е тази, която трябва да обгрижваме, да обличаме, да рисуваме, да храним, напиваме, приспиваме и събуждаме с великолепна закуска от музика, палачинки и любов. Тя е тази, която чака тихичко, скрита в килера на нашето ежедневие и битовизъм, и ни очаква.

Зависи от нас да я поканим на танц. Танц, пълен с копнеж, истинност и сладост. Сладост към единствения живот, който притежаваме... а той е сега!

Автор: Белослава

Пишете на Белослава на edna@netinfocompany.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти