В името на коледните курабийки

В името на коледните курабийки
Снимка: Thinkstock

Съвсем накратко ще разкажа за моята коледна украса, защото коледния дух и настроението, което витае вкъщи през целия месец декември е трудно да се опише с думи (поне за мен).

Коледа е най-любимия ми празник, винаги се изпълвам с блаженство и се радвам на всичко като малко дете.

С моя приятел последните три години винаги пътуваме в Европа, за да посетим някой коледен базар. Част от коледните играчки са купени от Австрия, Германия, Италия и Испания. Вече се заформя нещо като мини колекция :)

Обикновено поставям украсата вкъщи около 15 декември, от няколко години е една и съща, но винаги се добавят нови елементи от чаши и чинийки, до възглавнички и килимчета. Дори кученцето ми има коледна шапчица.

Отделям особено внимание на коледните сладкиши и курабийки, като внимателно преглеждам най-различни рецепти всяка година, за да добавя нещо ново, вкусно и интересно!

Преди години открих рецепта за уникални коледни курабийки, които смесват в себе си цялото ухание на Коледа, а се оказаха и много издръжливи. Правя ги всяка година, като голяма част от тях раздавам на приятели и близки.

Създадох си навика да изработвам ръчно малки подаръчета за приятели и това ми доставя голямо удоволствие. Тази година ще пробвам с полимерна глина да направя украса за елха!

А ето и рецептата за курабийките, специално за Edna.bg:

Необходими съставки:

1 кг брашно и още малко за поръсване

300 г студено краве масло, нарязано на кубчета

2 с.л. смлян джинджифил

2 с.л. смесена подправка (доминиращ вкус канела, добавки бахар, карамфил и мускатово орехче)*

1 с.л. сода

450 г кафява захар

3 големи яйца

225г мед

Начин на приготвяне

Пресейте половината брашно в купа и добавете маслото. Можете да разбъркате двете съставки в кухненски робот или да втриете маслото в брашното, докато се получат трохи.

Към трохите се добавя и останалото количество брашно, подправките, содата и щипка сол. Добавя се захарта и всичко се разбърква добре отново.

Отделно се разбиват яйцата с меда и се прибавят към сухата смес. С ръце омесете меко тесто .

Може да го използвате веднага, да го оставите в хладилника за няколко дни или да го замразите за по-дълъг период. Количеството е достатъчно за около 150-200 курабийки.

Фурната се загрява на 200 °С (180 °С с вентилатор), разточете тестото с дебелина 1-2 мм.

Изрязвате в желаните формички и ги подреждате в тава с хартия за печене.

Поставят се на високо ниво на фурната за 8-12 мин, докато станат златисто кафяви и твърди на допир. Оставете ги да се охладят за 3-5 мин.

Ако приберете курабийките в кутия ще запазят хрупкавата си текстура за 2-3 седмици, ако искате да омекнат леко ги оставете в купа в стаята.

*„Смесена подправка“ е традиционна английска смес от сладки подправки. Като термин се използва от 1828 година в готварските книги, за обозначаване на тази ароматна смес за овкусяване на сладкиши.

Продават се готови смесени подправки, където са дозирани вече канела, бахар и мускатово орехче (може да има и карамфил, и кардамон вътре). Но всеки може да дозира подправките според собствения си вкус и да експериментира. 

Автор: В. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти