Рекордьорката по номинации за "Оскар" – Мерил Стрийп

Мерил Стрийп
Снимка: Getty/Images

С тазгодишната си 18-та по ред номинация, спечелилата три награди "Оскар" Мерил Стрийп продължи рекорда си като актрисата с най-много номинации за престижното отличие.

Междувременно 23-годишната звезда от филма "Игри на глада" Дженифър Лорънс се превърна в най-младата актриса с три номинации за "Оскар" благодарение на участието си във филма "Американска схема".

Уди Алън, известен с негативното си отношение към този тип церемонии, добави 16-та номинация към своята сметка, докато композиторът Джон Улямс е с най-много номинации от всички досега - 49.

От 17 номинации за "Оскар" Стрийп е спечелила 3 награди. Актрисата добави поредното си отличие към колекцията благодарение на ролята си в мрачната семейна драма "У дома през август".

Последно Мерил бе наградена преди две години за превъплъщението си в Маргарет Тачър във филма "Желязната лейди".

Преди тази награда звездата не беше получавала "Оскар" от около 3 десетилетия - през 1980 година за най-добра поддържаща роля във филма "Крамър срещу Крамър" и през 1983 за най-добра актриса в лентата "Изборът на Софи".

От друга страна "Американска схема" и "Гравитация" получиха най-много номинации – по 10, следвани от историческата драма "12 години в робство" с девет.

Те са сред деветте ленти, номинирани за най-добър филм, заедно с "Капитан Филипс", "Клубът на купувачите от Далас", "Тя", "Небраска", "Филомена" и "Вълкът от Уолстрийт".

Драмата за сомалийските пирати "Капитан Филипс", филмът за активист в борбата със СПИН "Клубът на купувачите от Далас" и черно-бялата лента "Небраска" получиха по шест номинации, съобщи Американската филмова академия.

Лентата на Мартин Скорсезе за ненаситността в света на финансите "Вълкът от Уолстрийт" и футуристичната любовна история "Тя" имат по пет номинации, които бяха обявени на церемония в Бевърли Хилс.

В категорията най-добър актьор са номинирани Крисчън Бейл за "Американска схема", Брус Дерн за "Небраска", Леонардо Ди Каприо за "Вълкът от Уолстрийт", Чиуетел Еджиофор за "12 години в робство" и Матю Макконъхи за "Клубът на купувачите от Далас".

Оскара за най-добра актриса ще си оспорват Ейми Адамс за "Американска схема", Кейт Бланшет за "Син жасмин", Сандра Бълок за "Гравитация", Джуни Денч за "Филомена" и Мерил Стрийп за "У дома през август".

За най-добър режисьор са номинирани Дейвид О. Ръсел за "Американска схема", Алфонсо Куарон за "Гравитация", Александър Пейн за "Небраска", Стив Маккуин за "12 години в робство" и Мартин Скорсезе за "Вълкът от Уолстрийт". 

Какво със сигурност не знаете за наградите Оскар можете да прочетете ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти