Ние, жените, го можем!

Патриша Аркет
Снимка: Getty/Gulliver

Мария Николова

Състоялата се в неделната вечер церемония по връчването на 87-ите награди "Оскар" бе бляскава и изпълнена с емоционалните речи на актьорите, които имаха възможността да вземат думата на сцената.

Сред всички трогателни думи, които прозвучаха по време на звездната нощ, най-открояващо бе словото на 46-годишна актриса Патриша Аркет, която получи приз за Най-добра поддържаща роля във филма "Юношество".

В своя призив, отправен от сцената на "Долби тиътър", талантливата актриса с вълнение благодари на всички свои близки и роднини, които са били с нея и са я вдъхновявали.

Речта продължи с трогателните думи на звездата за борбата за равни права.

От сцената Патриша апелира за изравняване на везните между половете и установяване на равноправие за жените в САЩ:

"За всяка жена, която е раждала, за всеки данъкоплатец и гражданин на тази нация. Борихме се за равни права на всички останали. Дойде нашето време да получим равно заплащане и равни права за жените на Съединените американски щати!"

Любопитен факт е, че актрисата отдадено се занимава и с благотворителност. През последните години в нейна лична кауза са се превърнали инициативи за подпомагане на засегнатите от земетресението в Хаити през 2010 г., екологични дейности в страни от третия свят, защита на бездомните животни, кампании за информация и превенция за рака на гърдата.

Чувствената ѝ реч можете да видите в следващото видео:

Въпреки че събитието има развлекателен характер, много от известните личности през годините са използвали арената, за да споделят гледната си точка по важни социални и глобални проблеми. Темата за правата на жените не се засяга за първи (а и навярно не и за последен) път по време на връчването на наградите "Оскар".

Изявлението на Аркет бе обявено за най-запомнящия се момент от тазгодишната церемония и бе посрещнато от публиката с бурни овации. Най-активни в аплодисментите бяха Мерил Стрийп и Дженифър Лопес.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти