За храната на зодиакалните знаци - I част

За храната на зодиакалните знаци - I част
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Всеки знак проявява специфичен афинитет към онова, което слага в устата си. И ако се храним според “симпатиите” на доминиращите характеристики в хороскопа си и се съобразяваме с техните предразположености, ще забравим за мъчителните и безрезултатни диети. 

Важно е да уточня, че става дума за зодиакални знаци, а не за живи хора. Хороскопът на всеки човек е уникална симфония от планетни конфигурации и никой не е своята зодия само. Затова, когато говоря за Овен, имам предвид рождените карти, в които се наблюдава особено силен акцент върху този знак, като в него може да се намират някое от светилата, асцендентът, или пък струпване на планети. Ярка обагреност с овенска енергия на личността ще дава и изявената позиция на Марс - управителят на Овен, както и акцентът върху 1-ви дом, който е асоцииран именно с първия знак от зодиака. 

Същото се отнася и за всички останали знаци, техните управители и съответните им домове. 

Овен, Марс, 1-ви дом

Овенът има силна интуиция, но винаги забързан и зает до предела, избягва да се вслушва в тялото си. Рядко има проблеми с килограмите заради ускорения метаболизъм и високата си активност. 

Трудно се фокусира върху сложни казуси и избягва да мисли за онова, с което се храни,  затова често преяжда или пренебрегва качеството на храната си. За да поддържа добрия тонус на тялото си, е важно да се придържа към индивидуално изграден режим с балансирано съчетание между спорт и хранене, без диети, но със задоволително ниво на протеини в менюто. Овните са хищници, затова от месо не бива да се лишават, нито пък от яйца. 

Чудесна добавка са суровите зеленчуци и подправките като мащерка и женшен, канела, чили,които ще уталожат вътрешния огън и ще предпазят от възплителни процеси, към които е склонен Овенът.

Телец, Венера, 2-ри дом

Метаболизмът на Телеца е бавен. Подобно на другите земни знаци е склонен към меланхоличност, жлъчност и съответно проблеми с жлъчката. Затова не трябва да си позволява да задържа твърде дълго негативни чувства и да ги оставя да го тровят  - те ще се “отложат” под формата на токсини и съответно няколко килограма отгоре. Така се разбъркват и хормоните. 

В никакъв случай Телецът не трябва да се лишава от добра храна, той има чувствително небце и цени вкусовете, но непременно в съчетание с подходящ режим на движение, за да се подпомогне ленивият метаболизъм. 

Телецът с чиста съвет може да разчита на простите природни блага, с които ни дарява земята, като пълнозърнестите храни, начело с булгур и киноа. Задължително трябва да редуцира захарта и да наблегне на подправки, които стимулират панкреаса, като сминдуха, както и на жълти плодове и зеленчуци. 

Близнаци, Меркурий, 3-ти дом

Слабото място на Близнаците е дихателната система, затова на първо място те трябва да обърнат внимание на начина си на дишане, от който зависят цялостният им физически тонус и жизнена енергия. Те са подвижни, неспокойни, адаптивни и нервни, което автоматично се отразява на дишането, правейки го плитко и накъсано. 

Рядко Близнаците с финия си скелет са предразположени към качване на килограми. И ако това се случи, бързо ги свалят. Тяхната любознателност ги прави вещи и информирани за плюсовете и минусите на всяка диета. Не са твърде ентусиазирани в готвенето обаче. Трябва да внимават да не се подлъжат по лесния достъп до бързата храна и сандвичите. По-добре да “лудват” по последните открития на здравословното хранене.

За Близнаците е важно да се хранят по малко, но начесто, и никога да не остават с празен стомах. Идеалната храна за тях са пресните плодове и зеленчуци, белите риби и подправките,които подкрепят дихателната система и внасят спокойствие в ума и душата като розмарина. 

Рак, Луна и 4-ти дом

Ракът е силно подвластен на емоциите си, които въпреки привидното му спокойствие и недостъпност, често му носят огромен стрес и тревожност. Поради тази причина и храносмилателната система излиза от строя и се явява слабо място на Раците. Склонни са да използват храната за емоционална компенсация, затова трябва да бъдат особено бдителни да не ѝ се нахвърлят, когато са разбалансирани, тъжни, депресивни, ядосани.

Раците ще усвояват храната максимално добре, ако се хранят в точно определено време. Добре е да намалят количеството на суровите зеленчуци, газираните напитки, както и храна, която ферментира в стомаха, за да избегнат подуването. Наложително е да дъвчат бавно и да наблегнат на рибата и морските деликатеси. Полза ще извлекат от артишок, авокадо и копър, резене, кориандър и ким.

Гладът за сладко трябва да се овладява навреме и да се набляга на протеини, дори и да не са непременно от месо.

(Следва продължение)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти