Знаете ли какъв ден е днес

Знаете ли какъв ден е днес
Снимка: Thinkstock

На 30 юли светът празнува Международния ден на един от най-вкусните десерти чийзкейка.

А знаете ли, че за първи път сладкишът е бил приготвен още през 776 г. пр.Хр.? Има различни легенди за появата му като тази, подкрепена с факти, е историята за произхода, която тръгва от Гърция.

Оказва се, че чийзкейкът е изобретение на хората от Древна Елада. Десертът е бил приготвен за първи път по време на Олимпийските игри в чест на участниците. Названието "чийзкейк" се среща също и в книга, посветена на изкуството на приготвянето на солено-сладкия десерт, написана от прочут гръцки лекар на име Аегимус.

Едва векове по-късно, чийзкейкът става познат и в Америка. Историята разказва, че появата му е плод на изобретяването на пастьоризираното сирене през 1912 г. Със създаването на неузряло, но в същото време достатъчно наситено и кремообразно сирене вече е било възможно и приготвянето на десерта.

Традициите, залегнали от древността и обогатили вкусовите качества на десерта, го правят един от най-предпочитаните за консумация. Днес той е популярен в цял свят като всяка различна култура добавя по нещо от себе си, за да го подобри.

Италианците използват сирене "рикота", американците и българите залагат на крема сирене, в Южна Америка хората предпочитат да използват така популярното при тях сладко от гуава (плод, характерен за региона, с наподобяващ вкус на круша и ягода). В различните страни, чийзкейкът може да бъде сервиран, както печен - така и суров. Суровият вариант е разпространен от англичаните, като за приготвянето му се използват натрошени бисквити и плодове от компот.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти