Знаете ли каква е вашата фитнес възраст?

Знаете ли каква е вашата фитнес възраст?
Снимка: Thinkstock

Случва ли ви се да се запъхтите силно при изкачване на стълби или възвишение?

Вече има сайт (вижте тук), който ще показва дали сте по-стари от действителната си възраст, като изчислява истинската ви фитнес възраст.

След като въведете прости стойности като колко физическа дейност извършвате, обиколката на талията и сърдечния пулс в покой, сайтът изчислява доколко тялото ви доставя кислород на клетките. Мярката се нарича VO2 max.

Резултатите могат да се окажат ужасяващи. Така например 40-годишна жена с умерено наднормено тегло, която води заседнал начин на живот, може да се окаже на фитнес възраст от 54 години.

Учените от Норвежкия научно-технологичен университет установили, че въвеждането само на пет мерки – обиколката на талията, сърдечния пулс в покой, честота и интензивност на упражненията, възраст и пол, в програма им позволява да предвидят доста точно VO2 max на даден човек.

Фитнес възрастта изразява най-вече доколко добре функционира тялото физически сравнено с това доколко добре трябва да функционира предвид възрастта на човека. Тя също показва продължителността на живота и приблизително сърдечното и дихателното здраве, съобщиха учените.

Фитнес възрастта на млади години "е единственият най-добър признак за настоящото и бъдещото здраве", заяви ръководителят на изследването Улрик Вислоф, цитиран от "Ню Йорк Таймс". Той и колегите му изследвали 5000 души на възраст между 20 и 90 години, като ги накарали да тичат на пътека до изтощение.

Колкото повече фитнес възрастта се приближава до действителната възраст, толкова по-добре. За изчисляване на фитнес възрастта са необходими два основни показателя – обиколката на талията в сантиметри и сърдечният пулс в покой.

Той може да бъде изчислен като измерите пулса си за 30 секунди и го удвоите. Добавете възрастта, пола си, интензитета и честотата на упражненията и калкулаторът ще генерира вашата фитнес възраст.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти