Здравословни навици, които ни пестят пари

Здравословни навици, които ни пестят пари
Снимка: Thinkstock

Много често хората си мислят, че за да живеят здравословно трябва да разполагат с повече средства и не е възможно да спестяват, да се забавляват и да се чувстват добре едновременно.

Сега, с помощта на Zdravduh.com, ще се постараем да разбием този мит и да покажем, че природосъобразният живот не е само за богатите

Да разгледаме случаите, в които човек може да пести, като си изгради здравословни навици:

*Със сигурност изключително полезно за здравето и дълголетието е да се храним по-скромно. Малките порции не затормозяват толкова организма. Обилното хранене натоварва повече всяка една наша система. Не само храносмилателния тракт и стомаха, но и работата на сърцето, на белия дроб и бъбреците се затруднява от приемането на големи ежедневни порции.

Доказана е връзката между дълголетието и намаляването на храната. Това е логично - автомобилът ви се разваля по-бързо, като е изминал повече километри, нали? По същия начин и органите се натоварват допълнително от обработването и усвояването на големи количества храна.

Така че скромното ежедневно меню ни прави по-здрави и ни пести пари.

*Газираните и подсладени сокове са по-скъпи от минералната или чешмяната вода. За сметка на това те са по-вредни. Пиенето на вода вместо напитките, пълни със захар и консерванти, е полезен навик, който е здравословен и едновременно с това ни пести пари. 

*Хапването на нискокалорични храни също е полезно за здравето и стройната фигура. Например, пилешкото и заешкото месо са по-евтини от свинското освен това са по-леки за храносмилането и от тях не качваме килограми.

Сладките храни също не са особено полезни, а освен това обикновено не са и евтини. Така че ограничаването на високо-калоричните порции е здравословен навик, който ни пести пари.

*Ходенето пеша е приятно и разтоварващо. Добро е за кръвообръщението, за тонуса, за отпускане на нервната система, едновременно с това може да ни спести пари за транспорт или от други платени удоволствия, с които бихме го заменили. Така че този полезен навик не е за пренебрегване - помага ни и за поддържане на здравословно тегло. 

*Чистенето и прането с химически препарати може сериозно да навреди на здравето на по-чувствителните от нас и на най-малките. Ако си създадем навика да заместим тези вредни субстанции с природни почистващи средства, ще си спестим пари и ще сме по-здрави.

В домашни условия може да се използва оцет за миене на прозорците и фугите в банята, някои петна изчезват като ги намажем с паста за зъби, йонизиращите топки за пране са идеални за изпиране на по-слабо замърсени дрехи, уредите с пара пък премахват мръсотията без химикали. 

*Приготвянето на домашна храна е полезен навик, който освен това ни пести пари от ядене по заведения. Готвенето също така може да се превърне в любимо хоби, да радва близките ви и да ви забавлява. 

*Добрият сън е много ценен. Вярно е, че не винаги зависи от нас, но все пак можем да направим много, за да подобрим качеството на нощната почивка. Може би се чудите каква е връзката между хубавия сън и парите? Тя е индиректна, но определено е неоспорим факт. Когато спим добре, сме по-продуктивни, с повече идеи и повече енергия за всяко едно начинание. Най-важното е, че сме и по-здрави и дори по-слаби.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти