Създадено за Venite.bg

Здрави и секси крака през лятото – мисията е възможна

Здрави и секси крака през лятото – мисията е възможна
Снимка: iStock

За повечето жени лятото е синоним на хубаво слънчево време, нови рокли, високи токчета, планове за пътешествия и плаж. Но има и такива, за които сезонът е истинско изпитание, тъй като още в първите топли дни, започват да се оплакват от умора и тежест в краката. Жегите влияят сериозно на хората, които страдат от разширени вени. Топлината оказва допълнително натоварване върху стените на съдовете – венозният кръвопоток се затруднява, образува се застой на кръвта, който може да усили и без това неприятните усещания за тежест и отичане на краката.

Това засяга основно дамите, които страдат от хронична венозна болест два пъти по-често от мъжете. Причината се крие в особеностите на женския организъм и промените, които настъпват по време на бременността, раждането и възможните хормонални промени. Освен това много от дамите прекарват на работа дълги часове на крак, често носят и  обувки на висок ток. Отделно от времето, прекарано в офиса, вечер са ангажирани  с типична женска работа – гладене, чистене, приготвяне на храна, миене на чинии. И за финал краят на деня приключва с неприятни болки в краката, тежест и отичане. И ако повечето жените успяват да приемат факта, че вечер краката неизбежно ги болят, то те не могат да се примирят с допълнителните и неприятни екстри – видимите козметични дефекти, които се появяват под формата на звездички и паякообразни вени. Лятото няма как да скриеш това, особено ако искаш да облечеш  къса рокля или панталонки.

f
Снимка: iStock

Козметичен дефект или нещо повече?

Разширените вени всъщност не са единствено нежелан козметичен дефект. Според лекарите това е само върхът на айсберга и е сигнал за далеч по-сериозни проблеми.  Вследствие на хроничната венозна болест могат да се развият опасни усложнения, като например образуването на тромбози и язви. През лятото симптомите се усилват и ако чувствате краката си отекли, подути, имате тежест и болка, не пренебрегвайте състоянието си, а се консултирайте с лекар специалист. Ако лечението бъде предприето навреме, още при появята на първите признаци, могат да се постигнат наистина добри резултати.   

Враг на вените са и любимите на всички дами високи токчета. Аксесоар, който жените използват вече над 5 века. Когато обаче носим обувки на ток, вените работят на своя предел, натоварването върху тях се разпределя неравномерно, а съдовете изпитват сериозен натиск. По този начин се нарушава потокът на кръвта, образува се застой и се развива възпаление. Често жените, които са почитателки на токчетата, започват да усещат първите неприятни признаци вечер – отичане, болка, зачервявания и тежест в краката. За съжаление, много от тях не обръщат внимание на тези първи сигнали, които изпраща тялото. В следващия етап по кожата вече започват да се забелязват паякообразни вени, звездички и изпъкнали вени.

f
Снимка: iStock

Полезни съвети

За да облекчите симптомите на умора и тежест, специалистите съветват през лятото да обливате краката с хладка вода, да взимате контрастни душове, да избягвате да стоите на директна слънчева топлина. За да се справите с отоците и неприятните усещания,  спазвайте стриктен режим – пийте повече течности, контролирайте теглото си. Ако сте имали тежък ден на работа, вечер задължително почивайте и слагайте краката си нависоко.  Можете да облекчите неприятните усещания – умора и тежест в краката с редовни леки упражнения и спорт. Бъдете активни в двигателно отношение – правете сутрешна гимнастика, разхождайте се, ходете на йога или пилатес, плувайте.  Сериозните физически натоварвания във фитнеса, упражненията с тежести  и ареобиката са противопоказни за вените.  Ако нямате време за посещения в спортната зала, можете да опитате следните полезни упражнения у дома – ходене на пети, изправяне на палци, пристъпване на пети и палци, редуване на прибиране и разтваряне на стъпалата, описване на кръгове с краката в легнало положение, тип ножица. Добре е да извършвате всяко от движенията с повторения по 10-15 пъти.

f
Снимка: iStock

Високите токчета – враг или приятел?

За да се предпазите от появата на разширени вени, лекарите съветват също да избирате удобни обувки. Не купувайте такива, които още с първото мерене са ви тесни, надявайки се те да се разширят. Между палеца и върха на обувката трябва да има поне 1 см разстояние. Сводът на обувката също трябва да ви е удобен. За предпочитане са моделите с връзки или каишки, тъй като можете да регулирате ширината.. Оптималната височина на тока е от 3 до 5 см. Моделите с височина между 7 и 10 см обувайте само при специални поводи. Избягвайте обувките с твърди подметки и тези, изработени от изкуствена кожа.

k
Снимка: venite.bg

Повече информация можете да откриете ТУК и ТУК

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти