Здрав стомах – добър имунитет

Здрав стомах – добър имунитет
Снимка: Thinkstock

Ако любовта минава през стомаха, здравето започва от там. Защото 2/3 от елементите на имунната система са разположени в храносмилателния тракт.

Освен основната си функция – да усвоява храната, храносмилателната система е и орган на имунната система, тя е бариера срещу вредните микроорганизми и вещества, които влизат в телата ни с храната. А основна роля в тази защита има имуноглобулин А в лигавиците и чревната флора.

Микроорганизмите в червата са три вида – патогенни, които ни разболяват; условно патогенни, които водят до болести само при определени условия и полезните млечнокисели бактерии - пробиотиците. При новородените храносмилателния тракт е стерилен.

При естествено раждане поселяването с микроорганизми става бързо, а при секцио доста по-бавно. Този полезен процес е забавен и при недоносените. Добрата чревна флора зависи и от храненето, с кърмата се поселява щам, който потиска условно патогенните микроорганизми.

„Добрите” микроорганизми се борят с „лошите” по два начина. От една страна посявайки се в червата отнемат жизненото пространство на патогенните, от друга отделят вещества, наречени инхибитори, които потискат растежа на вредните бактерии. Освен това пробиотиците (про-за, биотик-живот) стимулират ензима лактаза (разгражда лактозата, млечната захар), улесняват резорбцията на калция, на всички витамини, участват в образуването на витамин К, важен за кръвосъсирването.

За да е нормален чревния баланс пробиотиците трябва да се внасят с храната и да не се унищожават, от антибиотиците например. И основно от вредните храни. Консумацията на големи количества тестени и захарни изделия, мазни храни, газирани напитки, полуфабрикати забавят чревната перисталтика, образува се слуз в червата, потиска се развитието на полезната флора и се създава условия за размножаване на патогенни микроорганизми. Тогава на помощ идва приема на пробиотици.

Когато се налага прием на пробиотик, той трябва да отговаря на няколко условия. Първо, микробното число да е достатъчно високо. Второ, минавайки през стомаха те трябва да останат живи и да достигнат до червата, където да се размножат. Предлаганите продукти са най-различни, някои в комбинация с пребиотик, други с няколко вида пробиотици. Едни се съхраняват в хладилник, други не. Консултирайте се с лекар кой точно да изберете.

Като с всяко лекарство, и с пробиотиците не трябва да се прекалява. Някои специалисти са доста скептични за масовото, безконтролно и продължително използване на пробиотиците.

Техните основания са:

*Всеки организъм притежава уникална чревна флора, която отговаря на неговите потребности. При прекаляване с пробиотиците последните потискат размножаването на собствената флора.

*Смята се, че пробиотиците имат резистентност към някои антибиотици и когато се използват ненужно могат да предадат тази резистентност на вредните бактерии. Така последните стават нечувствителни към антибиотиците, което вече е проблем при тежките инфекции.

*С голямо внимание пробиотиците се прилагат и при недоносените с много ниско тегло, при някои хронични заболявания, сериозни нарушения в имунитета. 

Още от д-р Андреева:

Как храната влияе на акнето

Сладкото лекарство: бананите

Капризите на времето ни разболяват

За всяка кашлица си има лекарство

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти