Защо жените сънуват повече от мъжете

Защо жените сънуват повече от мъжете
Снимка: netinfo

Лилия Огнянова

Сънищата казват много за човека, неговата индивидуалност и вътрешен свят. Но забелязвали ли сте, че жените сънуват много по-често и много по-цветни и наситени с емоции сънища?

Докато вашата половинка спи блажено и на сутринта ви каже, че не помни съня си, а дори и да го помни, не се е развълнувал от него, ние много често се събуждаме през нощта от лош сън или на сутринта се изумяваме какви неща сънуваме!

Оказва се, че жените наистина сънуват повече от мъжете, а освен това сънищата им са наситени с прекалено много емоции, често преливащи от приятни и радостни към обезпокоителни и паникьосващи. Също така дамите сънуват в пъти по-често кошмари от половинките си.

За всичко това обаче си има няколко прости обяснения. 

Първото и най-логичното е, че като цяло жените са много по-емоционални и чувствени, отколкото мъжете. Освен това често се случва ежедневието на дамите да е доста по-натоварено.

Другата важна причина за натоварения нощен трафик на емоционални сънища в женската глава, са хормоните! Установено е, че дамите сънуват повече кошмари ден, два преди цикъл.

Давина Маккейл, автор на бестселъра The Dream Whisperer, споделя, че хормоналните промени в организма на жената, които биват повлияни от редица фактори, дават сериозно отражение на цялата психика, съответно и на сънищата.

Университетът в Западна Англия също отдава кошмарите на промените в тялото по време на месечния цикъл. Според изследователите повечето кошмари при жените се дължат на повишената телесна температура по време на овулация. Предменструалните синдроми, освен всички останали неща, причиняват на жените и бурни, наситени с емоции сънища.

Разбира се, това не означава, че мъжете не сънуват също кошмари или ярки сънища. Просто при тях усещанията по време на съня не са толкова силни и биват бързо забравени. За забравата допринася и фактът, че един мъж рядко ще тръгне да разказва на сутринта какво е сънувал или да мисли върху сънищата си, докато жените правят точно това.

След като имат особено ярък сън, те изпитват нужда да помислят върху него, да го анализират и най-вече да го разкажат на още някого. Така сънят се запомня много по-лесно.

Важно е обаче да се знае, че не всеки сън носи някакво изключително важно послание и трябва да бъде тълкуван. Понякога сънищата са си просто сънища и тяхната яркост и чувственост може да се отдаде на емоционалното ни състояние от деня. Затова не бива да се впрягаме и да отдаваме прекалено голямо значение на среднощните филми в главите ни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти