Защо все по-рядко усещаме вкуса на храната

Времето минава, но споменът от вкуса остава
Снимка: Getty/Guliver

Яденето на крак и постоянното бързане, за да се вместим в дневния си график, са сред основните причини все по-рядко да оценяваме вкуса на храната, споделят международни специалисти.

Така например във Великобритания 60% от хората гледат да хапнат нещо, независимо дали вкусът му е добър или не, а 79% от анкетираните изобщо не можели да направят разлика между основните аромати и вкусове на продуктите.

Причината за това е, че мъжете и жените правят доста неща успоредно с храненето и последното, което оценяват, е вкуса на консумираната храна.

Едва 13% от тези, участвали в изследването, имат време да отделят достатъчно минути, за да обядват извън офиса.

"Огромното разнообразие от вкусове ни кара все по-трудно да характеризираме какво ядем и да се вълнуваме от качествата на храната като вкусова стойност, което е тъжна тенденция", споделя английският психолог Дейвид Луис, който е изготвил научния експеримент.

Към него била включена и практическа част, в която близо 1000 доброволци трябвало да познаят съставките в различни по вид сандвичи.

Оказало се, че само 35% от тях са отгатнали продуктите безгрешно, като участниците постоянно бъркали свинското месо с говеждо, а шунката с риба тон.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти