Защо студентите напълняват в университета?

Защо студентите напълняват в университета?
Снимка: Thinkstock

Повече от една четвърт от студентите в университета качват до 15 кг. излишно тегло, сочи ново изследване. 

До дипломирането си почти две трети от учениците напълняват с между 6 и 30 кг., пишат от сайта hrani.bg.

Стресът, пиенето и нездравословното хранене са основните виновници за качването на тегло, според скорошно проучване.

Повече от половината студенти съобщават, че пият алкохол най-малко три пъти седмично, а около три на сто от тях пият всяка вечер от седмицата.

Две трети от анкетираните описват хранителните си навици в университета като "доста нездравословни", а една пета ги описва като "много нездравословни".

Те споделят още, че по приблизително 5 пъти на седмица консумират пакетирани храни, храни за вкъщи и такива от заведения за бързо хранене, като почти половината от запитаните ядат полуфабрикати.

Шест от десет души казват, че ядат храна за вкъщи или в заведение за бързо хранене между три и пет пъти седмично. Само една трета яде плодове и зеленчуци веднъж седмично или дори по-малко.

Готварските умения на студентите също не са много развити - една трета от анкетираните заявяват, че не са в състояние да сготвят спагети. Около 15 на сто заявяват, че не могат да приготвят бъркани яйца върху препечена филийка, а 5 на сто дори не могат да си направят тост с кашкавал.

Виновници, според тях, са натовареният студентски социален живот, ограниченият бюджет и неблагоприятните жилищни условия. Повечето студенти живеят именно в общежития, които не предлагат подходящи условия за готвене у дома.

Най-голямо влияние върху избора на храни имат разходите и бързината на приготвяне. Едва 10 на сто от хората казват, че взимат тяхното здраве предвид, когато решават с какво да се хранят. В същото време, 59 на сто описват здравословното хранене с ограничен бюджет като "трудно" или "много трудно".

Почти всички от тях заявяват, че студентите се нуждаят от помощ, за да се научат как да се хранят здравословно с ограничен бюджет и 94 на сто заявяват, че искат да има здравословни храни в закусвалните и столовите помещения в университетите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти