Защо напълняваме от стрес?

Защо напълняваме от стрес?
Снимка: Thinkstock

В наши дни ежедневието е изключително забързано и може би имате чувството, че можете да се справите с всичко и успявате да управлявате живота си добре.

Има обаче една сериозна причина да отделяте време само за себе си – ако сте подложени на стрес в продължение на няколко месеца без прекъсване, това повишава риска от затлъстяване.

Тяхно ново проучване използва кичури коса, за да измери нивата на хормона на стреса – кортизол, в човешкото тяло. Пробите от коса дават по-точни данни за хормоналните нива в сравнение с други видове проби, казват авторите на изследването.

За целите на проучването са събирани кичури от над 2500 мъже и жени за период от четири години, които са анализирани за наличието на кортизол.

Освен това учените са записвали теглото на участниците, индексът им на телесна маса и обиколката на талията им в течение на времето.

Забелязана е била ясна връзка между стреса и затлъстяването: хората, които имали по-високи нива на кортизол в косата си имали също и по-големи физически мерки.

Хора, които били класифицирани като такива с наднормено тегло въз основа на техния индекс на телесна маса (30 или по-висок) или на обиколката на талията им (над 102 см при мъжете и над 88 см при жените) имали особено високи нива на кортизол в косата си.

Снимка: Thinkstock

Това откритие подкрепя предишни изследвания, които показват, че високите нива на стрес могат да предизвикат нездравословни навици като загуба на сън и хранене с храни, богати на захар и мазнини.

Други проучвания показват, че нивата на кортизол могат да повлияят на метаболизма и складирането на мазнини в тялото, което означава, че може да има увеличаване на теглото, ако човека не промени поведението си.

Снимка: Thinkstock

„Връзката между нивата на кортизола и обиколката на талията е особено важна, тъй като натрупването на мазнини в средната част на тялото е известен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, диабет и ранна смърт“, казва водещият автор на изследването д-р Сара Джексън, научен психолог в отдел Поведенчески науки и здраве.

Авторите на проучването обаче не могат да кажат кое се е появило първо – стресът или затлъстяването и кое е причина за другото.

Снимка: Thinkstock

Д-р Сюзан Фрийд, професор по медицина в медицинското училище Айкан заявява, че е възможно затлъстяването да предизвика по-високи нива на стрес. Проучването е следило нивата на кортизол при участниците в него в продължение на няколко месеца, „но затлъстяването на участниците най-вероятно се е развило много години по-рано“, казва Фрийд.

„Това означава, че високите стойности на кортизола в косата може просто да отразяват социалния или биологичен стрес, свързан с наднормено тегло“, казва тя. Например, стигмата и медицински състояния, свързани с наднорменото тегло (като високо кръвно налягане и артрит) могат да предизвикат стрес с течение на времето.

Снимка: Thinkstock

Д-р Джексън е съгласна с тази хипотеза, но казва, че не пречи да се провери и как стресът може да ни повлияе и да наддадем килограми.

„Когато сме стресирани може да ни е по-трудно да намерим мотивация да отидем да тичаме или да откажем нездравословна храна“, казва тя.

Снимка: THinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти