Защо на някои хора им е по-студено, отколкото на други?

хороскоп зима
Снимка: Pexels

Възприемането на студа е специфично усещане, различно за всеки човек. Това го знае всеки, принудил се да дели един климатик с някой с различно понятие за студено и топло.

Тогава разправиите са най-ожесточени, защото винаги някой се чувства некомфортно. Едните казват „ама как може да ви е студено, тук е супер топло“, другите им се чудят как може да се ходи толкова леко облечен и няма ли някой ей сега да погине от студ.

На практика усещането за студ е сигналът, който нервите изпращат към мозъка в момента, в който кожата усети ниската температура.

И това съобщение е различно взависимост от това дали промяната на температурата е рязка или не. Затова ни е много трудно да скочим в студена вода, но не ни е проблем да излезем в студения зимен ден. Охлаждането във втория случай става по-бавно и не толкова шоково за организма.

Треперенето от студ, което усещаме, се дължи на свиването на кръвоносните съдове от периферията на тялото – ръце, крака. Мозъкът действа спрямо съобщението за студ и се опитва да запази топлината за вътрешните органи.

Откъде тогава идва разликата в усещането на студа в едни и същи условия:

Влияят много фактори. Колкото по-голяма е площта на тялото (човек е голям или дебел), толкова по-лесно се губи топлина. В същото време мастната тъкан топли, защото служи за изолатор на тялото като дреха.

Значи ли това, че на дребните и дебелички хора ще им е най-топло? Не е задължително.

Друг фактор също трябва да се вземе предвид. Физическата активност генерира топлина. Ако не се помръдвате, ще ви е по-студено, отколкото ако се движите.

Метаболизмът също играе роля, както и хормоните (затова на мъжете не им е толкова студено, колкото на жените).

Някои проблеми като дисфункция на щитовидната жлеза, лошо кръвообращение или неврологични проблеми, също дават отражение на възприятието на студ.

Така че от спорове на работното място няма смисъл. Никой не може да промени начина, по който се чувства.

Но е важно температурата да е умерена, така че никой да не страда. Също като в семейството, и на работа са нужни компромиси и здрава психика.

Какво ще се случи на всяка зодия тази зима

 

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти