Защо липсата на сън води до напълняване

Не можах да се сдържа
Снимка: Thinkstock

Липсата на сън може да предизвика промени в дейността на мозъка, които карат хората да ядат повече, показват нови данни.

Предишни проучвания вече установиха връзка между намаляването на продължителността на съня и бързото увеличаване на затлъстяването в индустриализираните страни, но до момента учените не успяваха да обяснят защо това е така.

Използвайки апарат за магнитнорезонансна томография, учените от Калифорнийския университет изследвали мозъчните функции на 23 души, лишени от сън. Дейността на мозъка на тези хора била проследена два пъти след една пълна нощ, в която спели, и една нощ, в която не успели да мигнат.

При лишените от сън хора били наблюдавани нарушения в областите на мозъчната кора, оценяващи ситостта, а в същото време зоните, свързани с неустоимите желания, били силно стимулирани. "Направихме още едно интересно откритие, че най-калоричните храни са особено търсени от хората, лишени от сън", заяви д-р Матю Уолкър, един от съавторите на проучването.

Според него достатъчният сън "позволява по-добър контрол на теглото чрез механизми в мозъка, реагиращи на уместен избор на храна".

По данни на Световната здравна организация (СЗО) над една трета от възрастните хора над 20 години в света страдат от наднормено тегло, а през последните 30 години техният брой се е удвоил и е достигнал 1,5 милиарда души.

Прочетете още:

По-късно начало на работния ден за повече здраве

Честото събуждане е по-вредно от липсата на сън

По колко часа на ден спят известните?

Тест: кога е време да смените възглавницата?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти