Защо един от трима души не си мие зъбите

Защо един от трима души не си мие зъбите
Снимка: Thinkstock

Хората не обръщат внимание на здравето на устата и зъбите си, а стоматологичната хигиена е надолу в списъка с приоритети. Това показват последните проучвания, според които всеки трети човек редовно забравя да си мие зъбите.

Проучване, обхващащо 2 000 възрастни, показва, че има непоследователен подход към хигиената на зъбите и че хората не правят достатъчно за здравето на зъбите и устата си.

Един от всеки 10 респондента заявява, че използва дъвка вместо паста за зъби, а 80% са заявили, че страдат или се борят с някои проблеми като чувствителност на зъбите (33%), кариес (32%) и кървене на венците (31%).

Здравословното състояние на устата е ниско в приоритетния списък на респондентите, когато става дума за поддържане на здравословен начин на живот, диета, тегло и психично здраве.

Само 9% от анкетираните смятат, че въпросът е важен.

Шест от 10 респонденти заявяват, че не обръщат достатъчно внимание на хигиената на устната кухина, а 43% от тях твърдят, че не знаят как да поддържат хигиената на устата и зъбите си.

b
Снимка: Thinkstock

Специалистите в областта посочват, че повечето проблеми, свързани с оралното здраве, могат да се предотвратят или намалят с ежедневната хигиена на устната кухина.

„Когато става въпрос за орално здраве, повечето хора мислят за зъбите. Бактериите се намират и върху езика, бузите и небцето, така че те се нуждаят от подобно ниво на защита, както и за зъбите, за да се постигне здраве на цялата уста“, казва стоматологът Милад Шадрух.

Не пропускайте нашия нов раздел "Оферти", в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти