Защо да консумираме пащърнак

Като по-бледо копие на моркова
Снимка: chatelaine.com

Въпреки че пащърнакът не е сред най-консумираните хранителни продукти у нас, неговите здравеносни функции не бива да се подценяват нито за миг.

Ето и кои са някои от най-полезните свойства на този кореноплод, който е родственик на моркова.

* Скорошни изследвания са установили, че пащърнакът съдържа вещества, способни да потиснат имунните реакции на организма, което е от важно значение при лечението на редица автоимунни и алергични състояния.

* Богатото съдържание на фибри в това растение способства да се намали риска от развитието на диабет тип 2 чрез понижаване на холестерола и кръвната захар.

* Високите нива на витамин C в пащърнака помагат на тялото ни да се справи по-лесно с респираторните инфекции на горните дихателни пътища.

* Заради солидните стойности на фолиева киселина, пащърнакът е добро средство за превенция на рака на яйчниците.

* Нови проучвания показват, че някои химически съединения в състава на пащърнака са способни да унищожат туморните клетки, които се образуват в дебелото черво.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент