Заплахата от "Фейсбук"

Заплахата от "Фейсбук"
Снимка: Getty/Guliver

За вредата от социалните мрежи се говори много, като най-честият сочен проблем е, че повече отдалечават хората, отколкото да ги сближават.

Сега се оказа, че използването на "Фейсбук" може да навреди дори на телесното здраве.

Учени са установили, че хората, които редовно общуват с приятелите си в социалната мрежа, имат по-високи нива на самоуважение, но по-ниски нива на самоконтрол.

Това означава, че те по-често се хранят нездравословно, след като излязат от "Фейсбук", особено ако са общували с близки приятели.

Изследователи от университетите в Колумбия и Питсбърг смятат, че именно този фактор води до повишаване на килограмите, а не воденето на заседнал начин на живот от потребителите.

"Използването на социалните мрежи може да има положителен ефект върху самоуважението и благоденствието, но това може да има определящи последици върху поведението.

Тъй като потребителите се притесняват за имиджа, който показват пред близките си приятели, използването на социалната мрежа увеличава самоувереността им, когато говорят с близки приятели, докато сърфират във "Фейсбук".

Но това моментно увеличаване на самоувереността ги кара да проявяват по-малък самоконтрол след сърфирането в социалната мрежа", съобщиха учените.

Те направили пет експеримента за поведението на потребителите на Фейсбук, за да установят как то им се отразява, след като вече са офлайн.

Изследването дава основания да се смята, че съществува връзка между използването на сайта и ниския самоконтрол върху приеманата от потребителите храна и похарчените пари.

Учените стигнали до извода, че хората, които използват Фейсбук, за да се свързват с приятелите си, е по-вероятно да злоупотребяват с храната и да страдат от свръх тегло.

Освен това те имат по-висок дълг по кредитната си карта. Това не се отнася за хората, които са съсредоточени върху "слаби връзки" с хора, които не познават много добре.

Откритието има голямо значение, тъй като "Фейсбук" има над един милиард активни потребители, което е една седма от населението на света. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти