Задължителните 8 чаши вода на ден се оказа мит

Задължителните 8 чаши вода на ден се оказа мит
Снимка: Thinkstock

Има един мит за здравето, който никога няма да умре напълно - трябва да пиете по 8 чаши вода на ден.

Това обаче не е вярно, пише професорът по педиатрия Аарон Каръл за "Ню Йорк таймс". Няма научни факти, които да стоят зад това твърдение.

Въпреки това всяко лято отвсякъде чуваме съвети за това колко е опасно обезводняването.

Според автора причината за тази заблуда са препоръките да се приемат 2,5 литра вода всеки ден, в които обаче е пропусната информацията, че голяма част от тази вода се съдържа в храните, които приемаме.

Вода се съдържа във всички плодове и зеленчуци. Вода има във всички плодови сокове, в бирата, в чая и в кафето. Проф. Каръл уточнява и че има изследвания, според които не е вярно, че кафето води до обезводняване - друг мит за здравето.

Въпреки че водата е най-добрата напитка, тя определено не е единствения начин да се хидратираме. Не е нужно и да се притесняваме, че не ожадняваме постоянно - тялото има начин да сигнализира, че му е нужна вода, дълго преди да се обезводни.

Може да чуете много съвети за това как пиенето на повече вода е много полезно за организма. Зад тези съвети не стоят никакви доказателства - не е вярно, че пиенето на много кара кожата да изглежда по-добре и помага срещу бръчки.

Действително има изследвания, които показват, че консумацията на много вода води до ползи за здравето, но в тях "много вода" далеч не е 8 чаши на ден.

Според данни, цитирани от автора, от завишения прием на вода има полза единствено при специфични заболявания - например това е начин да се намалят рецидивите при някои видове камъни в бъбреците.

Истинското обезводняване, което е причинено от болест, изпотяване или прекалено физическо натоварване, е сериозен проблем, но за него винаги има симптоми.

Проф. Каръл посочва, че в скорошно изследване концентрацията на урината е била използвана за мярка за обезводняване, но в него стойностите на концентрация , които се смятат за притеснителни, за много по-ниски от тези, които всеки лекар би сметнал за проблемни.

На практика няма стандартно количество вода, което всеки трябва да поема, за да е здрав - всичко зависи от това как се храним, къде живеем, какво е теглото ни и с какво се занимаваме, категоричен е специалистът.

Още по темата:

Каква вода да пият децата?
Опасни съвети за водата през лятото
Как да сме сигурни, че в тялото ни има достатъчно вода

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти