Заблуди и митове – хлябът, шоколадът и кафето

Заблуди и митове – хлябът, шоколадът и кафето
Снимка: netinfo

От хляб се пълнее
Не е вярно, особено когато става дума за пълнозърнест хляб. В него има много баластни вещества, които на практика не съдържат никакви калории. Те обаче пълнят стомаха и му създават работа, т.е. засищат и помагат за отслабването. Също така регулират действието на целия стомашно-чревен тракт. Освен това поддържат стомашната флора и понижават холестерина.

Съвет: Яжте пълнозърнест хляб.

От тъмен шоколад не се пълнее
И това не е вярно. Дали ще изпапате 100 грама натурален, тъмен, млечен или обогатен със сметана шоколад е все тая, калориите при всички видове са между 520 и 560. Същото количество, което се съдържа в едно нормално ястие.

Всеки шоколад се състои от какаова маса, какаово масло и захар.

В млечния шоколад има повече мляко на прах или пък сметана. Така той става по-светъл, с по-плътен и по-мазен вкус. Тъмният шоколад пък съдържа повече какаова маса, която е по-мазна. Неговият вкус е по-остър и по-интензивен.

Едно от обясненията за предполагаемия му диетичен ефект е, че той по-бързо засища желанието за шоколад. Освен това тъмният шоколад е и по-здравословен, защото в какаото има вторични растителни вещества, които предпазват от ракови заболявания.

Съвет: Ако сте на диета, няма значение с какъв шоколад ще прегрешите.

Кафето действа отводнително
Грешка! Само при хора, които не са свикнали с кафето, се забелязва диуретичен ефект. Организмът обаче много бързо се нагажда, така че количеството кафе, което пиете на ден, трябва да се причисли към общото количество течности.

Внимавайте и с кофеина. Повече от четири кафета на ден вече са не особено здравословни. Отводняването и без това не помага за отслабването, защото чрез него губите само вода, но не и мазнини. А с водата изхвърляте и важни минерали и соли, нужни на организма. Има опасност да навредите на сърцето си.

Съвет: При диети за отслабване се откажете от всякакви медикаменти за отводняване! Пийте повече течности, поне два литра на ден.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти