За ползите и вредите от млякото и млечните продукти

Пълна кулинарна идилия
Снимка: Thinkstock

Безсмислено е да спорим дали млякото и млечните продукти са полезни или не. Но може да отговорим на най-често възникващите въпроси, свързани с тези животински суровини и тяхното оптимално за здравето ни количество, пише здраве.bg.

Всекидневната употреба на млечни продукти (1 чаша обезмаслено мляко – прясно или кисело и 15 г сирене или кашкавал) действително могат да допринесат за изгарянето на мазнините, съответно - за намаляването на теглото.

Доказано е, че продуктите, богати на калций, способстват за редуцирането на  килограмите. Това обаче не означава, че млечните храни могат да се приемат постоянно и в неограничени порции.

Може ли млякото да предизвика акне?
Ако вашата кожа е склонна към възпаления или обриви, съдържащите се в млякото хормони могат да влошат ситуацията. В такъв случай по-добре консумирайте домашния му еквивалент.

Намаляват ли млечните продукти риска от възникване на рак на гърдата?
Действително някои изследвания показват, че съдържащите се в млякото калций и витамин D намаляват риска от рак на гърдата. Минералните комплекси не притежават подобно действие. Учените все още се нуждаят от допълнителни изследвания, за да изразят своята категоричност за ефективността на млечните продукти в това отношение.

Как млякото влияе на сърдечносъдовата система?
Наситените мазнини в пълномасленото мляко повишават нивото на ''лошия'' (LDL) холестерол и следователно колкото по-малко е тяхното количество в млякото, толкова по-полезно ще бъде то за сърцето. Специалистите съветват да се похапват по-обезмаслени млека и сирена.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти