За какво още помага зеленият чай

За какво още помага зеленият чай
Снимка: Getty/Guliver

Всички са чували за редицата позитиви, които зеленият чай носи на организма. Тази напитка е богата на антиоксиданти, подобрява зрението, а сега се оказва, че забавя процеса на стареене.

Това са установили японски учени, които са провели проучване сред 14 000 души над 65 години. Изследването е продължило три години и е установило, че хората, които пият средно по пет чаши зелен чай на ден е по-малко вероятно да страдат от фукционални увреждания.

Под "функционални увреждания" учените визират затруднения при извършването на ежедневни дейности като къпане, обличане, приготвяне на храна, разходка и подобни. Според учените колкото повече зелен чай пият хората над 65 години, толкова по-голяма е вероятността на стари години да са способни сами да се грижат за себе си и да не изпитват нужда от чужда помощ за елементарни действия като обличане сутрин.

Освен зеления чай обаче, изследователите подчертават, че здравословният начин на живот и физическата активност също са препоръчителни за хората, които искат да са здрави и самостоятелни колкото се може по-дълго.

Пет чаши чай на ден обаче звучи като доста голямо количество. Важно е да се отбележи, че в Япония една чаша чай е 100мл, докато при нас е поне 200мл. Ако замените кафето си сутрин и следобед със зелен чай може да сте спокойни, че приемате нужното количество, за да поддържате висок здравен тонус.

Чудесна комбинация се получава, когато сложите резен лимон в чая си. Така ще сте сигурни, че ще получите ударна доза антиоксиданти и витамин С.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти