За какво да внимаваме, когато избираме риба за Никулден?

риба
Снимка: Unsplash

Кой не обича мириса на прясно приготвена риба? Отново е онова време от годината, когато трябва да се погрижим за трапезата на 6-ти декември, Никулден. 

В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често - пълнен шаран с орехи.

Но преди да се стигне до яденето, а и до приготвянето на рибата, трябва първо да се сдобием с нея. Ето и няколко съвета от специалистите от Българската агенция по безопасност на храните.

риба
Снимка: Unsplash

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. .

Прясната риба трябва да бъде със свежа, лъскава повърхност. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания.

Хрилете трябва да са розово-червени до тъмно-червени при рибите с по-тъмно месо. Когато се среже коремната кухина на рибата, трябва да се види, че органите са запазени, не са пихтиести, а костта не трябва да се отделя лесно, съветват експертите.

риба
Снимка: Unsplash

Потребителите могат да познаят прясната риба също по очите, които трябва да са изпъкнали, с ясна, бистра роговица. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна. 

риба
Снимка: Unsplash

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти