Създадено за OmniBiotic 6

За чревното здраве и имунитета

За чревното здраве и имунитета
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Кой не би искал супер имунитет? Да, отговорът тук е еднозначен. Но всъщност малцина знаят, че в голяма степен „истината е в червата“. Но защо? Представете си, че човешкият организъм е като една сложна машина, която се движи и функционира правилно, благодарение на двигател. А този двигател са всъщност червата, които се захранват от това, което задоволява и апетита ни – храната. Червата не само осигуряват „гориво“ чрез храносмилането, но повлияват и на редица процеси в организма – от главата до петите. Ако червата не работят добре, това има последствия за цялото тяло, включително и за имунитета.

Всъщност цели 80% от имунната система е в нашите черва и поради тази причина грижата за чревното здраве означава и грижа за имунитета.
Освен да оползотворяват храната, червата имат и друга много важна функция – да предпазват тялото ни от навлизането на редица вредни вещества от околната среда, както и чужди микроорганизми. Ако желаете мощна защитна бариера, се стремете към здравата и правилно функционираща чревна лигавица, като я подсилвате с възможно най-много полезни бактерии, насърчаващи здравето (чревния микробиом).

Храната е от значение

Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Когато посягаме към храна, независимо от това дали е в течно или твърдо състояние и дали е полезно за здравето ни или е с модерната дума „джънк“, нейният път започва от устната кухина и хранопровода до стомаха, и попада накрая в червата. През живота ни от храносмилателната ни система се очаква да преработи около 40 тона храна и около 60 хиляди литра течности. Всичко това се случва благодарение на трилиони различни микроорганизми, обитаващи дебелото черво, които се грижат жизненонеобходимите хранителни и витални вещества да попаднат на правилните места.

Развитие на имунната система през годините

Изграждането на защитните сили на детето започват още в утробата, а развитието на чревната флора на бебето оказва влияние върху рисковете от заболявания в по-късен етап. При възрастните хора чревната флора помага не само при преработката на храната, но и има решаващо влияние върху защитната сила на имунната система. След 35-годишна възраст жлезите на тялото произвеждат по-малко хормони и храносмилателни секрети, хранителните ни навици се променят и често към това се добавя трайният прием на лекарства. Това причинаява промени в състава на чревната флора и популацията на полезни бактерии често намалява, а имунната система произвежда все по-малко защитни клетки и антитела. Така организмът ни е по-податлив към инфекции.

Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Червата и имунната система са тясно свързани помежду си, затова оптималната структура на чревната флора зависи от това колко добре работи тялото срешу отблъскването на нежелани микроорганизми и вредни вещества.

Действия за правилен имунитет

Ако се борите за супер имунитет, подпомагайте червата и чревната флора като спазвате няколко прости, но ефективни съвети.

Избягвайте стреса. Напрежението в ежедневнието ни може да доведе до неправилно и неконтролиеруемо хранене и да причини процеси, които са особено пагубни за имунната система.

Хранете се правилно. Наблягайте на храна, богата на витамини, баластни и хранителни вещества. Приемайте повече зеленчуци, ориз и картофи и избягвайте захарта и мазнините. Изключете консервантите от дневното меню и спазвайте режим на хранене, така че храносмилането да работи правилно, без нуждата от слабителни вещества.


Поддържайте тялото си във форма. Движете се колкото може повече, по възможност на чист въздух. Спортувайте и пийте минимум два литра вода на ден.

Снимка: Vedra International

Приемайте ежедневно активни чревни бактерии, за да компенсирате ежедневната загуба, причинена от неправилното хранене и стреса. Универсалната формула за чревно здраве и „отбор от добри бактерии“ за силен имунитет е „ОМНИ‑БИОТИК 6“. Този печеливш тийм е съставен от 6 полезни щама бактерии, които работят заедно, за да поддържат имунните клетки в максимално готови за неутрализиране на заплахи от зараза. По този начин Омни-Биотик 6 влияе върху устойчивостта на организма срещу вирусни инфекции и подпомага ефективността на имунната система, ако все пак вече е възникнала такава. Полезните бактерии в Омни-Биотик 6 са бойци, които имат квалификацията да привеждат в готовност имунните клетки, които атакуват инфектираните от вируса клетки. Пробиотичната комбинация работи за активиране на локалния имунитет, като подобрява функцията на защитните бариери (каквито са например лигавиците на червата).

Разберете повече за това как да поддържате здрава чревната си флора, как да менажирате стреса, а също и много други „рецепти“ за супер имунитет като изтеглите специалния гайд “Черва и имунна система” тук.
 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти