Вътрешни бедра като желе - не, не, не!

Ефективни упражнения за стягане на бедрата
Снимка: Личен архив

Румяна Илиева

Във фитнес залата, най-използваните уреди от жените са тези за вътрешната и външната част на бедрата - от седнало положение се събират или разтварят крака срещу съпротивлението на машината.

Ще ви разочаровам, че това са най-малко ефективните уреди и ако искате стегната вътрешна част на бедрата трябва да правите други упражнения.

Вижте във видеото по-долу кои упражнения за бедра са най-ефективни:

Хубави крака не са възможни без упражнението КЛЕК

Много хора смятат, че клякането вреди на коленете, а всъщност това упражнение прави коленете здрави. Правилната техника на изпълнение лесно се усвоява, ако сложите стол зад вас и сядате и ставате. Това е клек за начинаещи, но трябва да се мие през тази фаза, за да се усвои техниката на изпълнение. След това се преминава към по-дълбок клек (до бедра успоредни на пода).

Клек за напреднали е с тежест и даже и дамите е добре да стигнат до този етап, защото бедрата извличат невероятни ползи от силовата стимулация. Силовите упражнение подобряват кръвообращението в областта, за която се тренира и това е единственият начин за така мечтаната от всички редукция на мазнини само в определени зони (трудно постижимо, но дава лек ефект).

Друго перфектно упражнение за бедра е изкачването на стълби, което може да се замени с качване и слизане от стол. Да се използва стол с твърда повърхност, защото стъпването върху меки повърхности може да повлияе неблагоприятно върху коленете (само, ако имате проблеми с коленете).

Спринтовете са перфектно упражнение за цялото тяло. Важното е да се спринтира (бяга бързо) на максимума от възможностите. Даже и да издържите само 10-15 секунди, това е перфектно, защото тук целта е да на максимум, а не продължително време.

Често виждам в залата да се бяга на пътеката дълго и бавно. Това е подходяща тренировка за хора с високо наднормено тегло, защото те все едно бягат с тежка щанга. Високото тегло при тях създава трудността и равномерното, не бързо бягане е подходящо за развитие на дихателната и сърдечно-съдовата системи.

Обаче, ако имате да свалете под 10 кг. и вече сте направили няколко месеца тренировки, тогава заложете на даване на максимума от вас за кратко време.

Видеото и статията са предоставени от Румяна Илиева, диетолог, онлайн фитнес инструктор, автор на редица програми за отслабване, в които се яде много храна и се тренира кратко и интензивно вкъщи.

Вижте останалите съвети на Румяна - за стегнат корем и дупе и петминутна сутрешна тренировка вкъщи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти