Пчелният прашец ни посипва със здраве

Вълшебният прашец
Снимка: netinfo

Ето че майката природа отново ни предлага поредната си благина, от която е добре да се възползваме, особено в момент, когато простудните и грипни заболявания напират да ни изкарат от строя.

Кой е той?
Всъщност това е цветен прашец, който пчелите събират и преработват, докато се получат малки гранулки с преобладаващ жълтеникав цвят. Най-голямо количество прашец се събира през месеците април, май и юни - така че, ако го купувате директно от някой пчелар, по-добре го вземете тогава, за да е абсолютно пресен. Иначе продуктът е широко разпространен и в аптечната мрежа.

Какво съдържа?
Определено пчеличките си знаят работата и са обогатили прашеца с какви ли не билки, в които най-общо казано се съдържат: калий, магнезий, цинк, калций, желязо и фосфор. Освен тях в пчелния прашец влизат между 20 и 40% белтъчни вещества, витамините А, C и B, а за капак на всичко и фолиева киселина. А, после ще ни питате защо бил върл противник на слабия имунитет.

Защо е полезен?
Пчелният прашец е пълен с ензими, които са отговорни за доброто и пълноценно усвояване на храната. Те лесно биват разрушавани в процеса на обработка във високотехнологизираната хранителна промишленост.

Затова прибавянето на пчелен прашец в храната ще подобри храносмилането и ще намали неприятното подуване на стомаха. Също така съдържа солидно количество витамини и минерали, които ще повишават имунната устойчивост, ще стимулират образуването на кръвни клетки и функционирането на черния дроб и жлезите с вътрешна секреция. Не стига това, ами и с лекота бори пролетните алергии предизвикани от цъфтежи.

Как е на вкус?
Вкусовите му качества и неговият цвят се определят в зависимост от какви цветя е събиран. Ето защо отделните географски региони могат да произведат съвсем различни вкусови характеристики. Но ако трябва да се определи най-общо, можем да кажем, че прашецът притежава типичната за меда сладост.

Как се приема?
Пчелният прашец е наситен с хранителни вещества от всякакъв вид. Препоръчително е да не се нахвърляте върху него от самото начало, а бавно да увеличавате приема му.

Възрастни: Можете да започнете с една чаена лъжичка на ден, като постепенно добавяте по една, две гранулки всеки ден, докато не достигнете до две чаени лъжички. Максималната препоръчителна дневна доза е една супена лъжичка.

Деца: Започнете с три, четири гранулки и така прибавяйте по малко всеки ден, докато заковете на половин чаена лъжичка за 24-часов период.

С какво се приема?
Някой го разбъркват с мед, други му добавят вода, но изборът как да го консумирате си е ваш и на никой друг.

Предлагаме ви да смесите препоръчителната доза прашец с кисело мляко и да престои така цяла нощ, а на сутринта го приемете на гладно.

Може да го приготвите и в компанията на прясно мляко и плодове, като разбиете всичко в блендера. Единственото условие е да не го подлагате на термична обработка, защото ще унищожите голяма част от витамините и ензимите, които прашецът съдържа.

Внимание!
Малък процент от българите имат остра алергия към пчелния прашец, като най-често това е съчетано с непоносимост към пчели или пчелен мед. Ако имате подозрения, че може да сте от тези хора или почувствате симптоми, наподобяващи алергична реакция, се обърнете към личния си лекар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти