Всъщност, кюфтетата идват от Рим

Всъщност, кюфтетата идват от Рим
Снимка: Thinkstock

75 % от хората, които обичат месо, предпочитат кюфтенцата пред пържолите.

Това показва статистиката, направена по случай Националния празник на кюфтето, който е днес.

Най-ранните записки за кюфтето произлизат от древен Рим. Те еволюирали в семейната кухня на Италия, а първата американска рецепта с тях е от 1889 година.

По света има много вариации на кюфтета според държавата в която се предлагат. По дефиниция, кюфтето съдържа кайма от различно месо - говеждо, свинско, пилешко, пуешко както и хомогенизиращо вещество - галета и яйца.

Например, в Испания те се предлагат в зеленчуков бульон, подправен с люта чушка и кимион.

В Азия може да хапнете кюфте, потопено в сос от кисело мляко и нар. Кюфтето може да е зеленчуково, също и картофено.

Според изтънчени майстори не каймата, а подправките правят изключителния вкус на кюфтето.

В Италия, в класическото кюфте се добавят пармезан и прошуто. В Близкия Изток пък те се подправят с канела, кимион, индийско орехче и кориандър.

Шведските кюфтенца са богати на аромат на лук, бахар и щипка карамфил, като обикновено се правят със смес от свинско и говеждо месо и се сервират в бял или кафяв сос от сметана, често щедро поръсени с пресен копър.

Прочетете още:

Най-доброто: Кюфтета и тирамису

Кюфтета на грил

Кюфтета от фиде

Бързи италинаски кюфтенца с моцарела

Кюфтета от праз

Кюфтета по чирпански

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент