Всичко, което трябва да знаем за маслото от черен пипер

g
Снимка: Thinkstock

Черен пипер – това е най-популярната и любима подправка в целия свят, която придава на всяко ястие дълбочина на вкуса и пикантност. А щипка черен пипер, добавена към всяко ястие, е най-добрият обикновен овкусител. Той е оценен от древни времена.

А знаете ли, че тази подправка предлага много здравни ползи?

Черният пипер е от растение от семейство Пиперови, чиито плодове се използват широко като подправка и лекарство. Пиперинът, неговата ключова съставка, е остър. Той не е сезонно растение, което означава, че е достъпно през цялата година.

Според експерти тази подправка е подходяща като обезболяващо средство, антисептик, антиоксидант, антибактериално средство, спазмолитично, противовъзпалително, отхрачващо, стимулиращо кръвообращението средство.

g
Снимка: Thinkstock

Черният пипер има силен хранителен профил и е голям източник на мед, магнезий, калций, фосфор, желязо, калий, манган и витамини. Богат е на фибри, въглехидрати и протеини.

Подобрява храносмилането, спомага за намаляване на теглото, грижи се за кожата, облекчава дишането, лекува стомашната язва, предотвратява астма, подобрява когнитивната функция.

Освен като подправка към ястията, можете да използвате черния пипер локално и инхалационно.

Консумирането на черен пипер осигурява на тялото сесквитерпени - антиоксиданти, които насърчават изпотяването и ефективно отстраняват токсичните вещества от тялото; повишава метаболизма и подобрява храносмилането, увеличавайки освобождаването на храносмилателните сокове, които помагат на стомаха да усвоява храната по-лесно.

g
Снимка: Thinkstock

За локално приложение на маслото от черен пипер се препоръчва да се комбинира с масло от жожоба, кокос или авокадо. Масленият масаж е полезен за отпускане на мускулите и предотвратяване на мускулни спазми. Тази смес помага за облекчаване на симптомите на подагра и артрит, намалявайки нивото на пикочната киселина в организма.

Използвайки масло от черен пипер, можете да облекчите стреса и да успокоите мислите си. Това е едно от най-добрите масла, използвани за борба със стреса и тревожността. Като допълнителен бонус маслото от черен пипер спира стремежа към цигарите и алкохола, ако сте много пристрастени към тях.

Внимание: Пиперът може да причини кихане, затова хората, които са претърпели коремна операция, трябва да избягват консумацията му, тъй като той може да раздразни червата.

g
Снимка: Thinkstock

Още за маслата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти