Все повече хора страдат от безсъние

Все повече хора страдат от безсъние
Снимка: netinfo

Мащабно изследване доказва, че все повече хора страдат от сериозен недостиг на сън. Според специалистите, това се отразява пагубно върху цялото здравословно състояние на организма.

Професор Колин Еспи, специалист по проблемите със съня от университета в Глазгоу, е провел интервюто с над 12 000 възрастни във Великобритания.

Професорът обобщава резултатите от анкетите така:
"Инсомнията дава негативен ефект върху целия ден на човека, не само върху неговия сън нощем."

Еспи освен това допълва, че проблемите със съня са вече хронични при много от хората на Острова и по-точно при 51% от тях.

Неспособността на организма да се "изключи" през нощта и да почине добре чрез сън причинява загуба на концентрацията, обща отпадналост и предразположеност към заболявания, раздразнение, при повечето жени води и до депресия.

Много от хората, страдащи от проблеми със съня, споделят, че вечерно време лежат будни в леглото, мислят за ежедневните си проблеми и точно това не им дава покой и шанс да заспят.

Според проучването на професор Еспи, жените успяват да си набавят нужните часове здравословен сън, отколкото по-голямата част от мъжете. Още по-интересно е твърдението на учения, че всеки десети от анкетираните признал, че вечер заспива с плюшена играчка или друг любим предмет.

Хората имат нужда от осем часа сън в денонощието, като е доказано, че нищо не може да замести нощния сън. Има и редки изключения на индивиди, на които им стигат и едва четири часа сън. Те са така наречените хора-сови и организмът им се чувства достатъчно отпочинал и наспан след едва четири до пет часа сън през нощта.

Сънотворните лекарства не са добър избор за борба с безсънието, тъй като имат редица странични ефекти, като единият от тях е и пристрастяването.

Опитайте се да решите проблемите си като се постараете да се успокоите, вечерно време да мислите по-малко за проблемите си и като цяло да се преборите със стреса.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти