Водата за уста "убива" коронавируса за 30 секунди

вода за уста
Снимка: iStock

Водата за уста може да убие коронавируса в рамките на 30 секунди, сочи ново проучване на учени от университета в Кардиф, пише BBC, цитирани от Vesti.bg.

Предварителните данни са обещаващи, oтбелязват специалистите. Te са тествали вода с уста със съдържание на цетипиридиниев хлорид с концентрация поне 0,07%.

За да репликират средата в лабораторни условия, учените създали бактериалните особености на човешкия назофарингс.

Въпреки, че изследванията сочат, че тя може да помогне за унищожаването на вируса в слюнката, няма доказателства, че би могла да се използва и като лечение на коронавирус, тъй като няма как да достигне до дихателните пътища или белите дробове. 

6 симптома, че боледуваме леко от коронавирус

Това не е първото проучване, което показва ефективността на водата за уста при борбата с коронавируса. При други изследвания учените откриват, че редовната ѝ употреба намалява вирусния товар в устната кухина на болните и по-този начин те по-трудно разпространяват вируса.

Друго изследване, проведено от група специалисти по молекулярна и медицинска вирусология в Рурския университет в Бохум заедно с техни колеги от Йена, Дуисбург-Есен, Нюрнберг и Бремен, също показва, че клетките на вируса Sars-Cov-2 "излизат от строя" с помощта на водата за уста

7 повърхности, върху които COVID-19 оцелява най-дълго

Учените изследвали осем вида тоалетна вода за уста с различен състав, които се продават в аптеките в Германия. Във всяка от водите са поставяни вирусни частици от Sars-Cov-2, разклащайки сместа в продължение на 30 секунди, за да симулират ефекта на плакнене на устата. 

Резултатите показали, че всички видове вода за уста намалявали първоначалния титър на вируса. В случаите, когато "плакненето" се правело три поредни пъти, титърът намалявал до такава степен, че вирусът на практика не е можел да бъде открит

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти