Внимание: чистенето е опасно колкото и пушенето

g
Снимка: Thinkstock

Имаме една добра и една лоша новина. Добрата е за тези, които не си падат по ежедневното чистене. Лошата е за тези, които веднага се хващат за четката и препарата за под, след като се приберат вкъщи.

Официално: чистенето вреди на здравето ви също толкова много, колкото пушенето. 

Проучване, проведено в Норвегия доказва, че капацитетът на белите дробове намалява при жените, които редовно чистят дома си.  А при тези, които работят като домашни помощници, обемът спада с 7,1 пъти по-бързо, в сравнение с други професии.

Рискът от астма също се увеличава значително. 

g
Снимка: Thinkstock

Професор Сесил Сванес от университета в Берген казва, че препаратите за почистване, които вдишваме сериозно увреждат белите ни дробове. Изпаренията на почистващите средства могат да навредят толкова, колкото и тютюнопушенето. 

Според скандинавската изследователка една голяма част от начина ни на почистване на домовете е погрешен: много често е необходимо просто да минем повърхностите с микрофибърна кърпа и вода, а не с "тежката артилерия" на химикалите.

Паралелно проучване, проведено в Лос Анджелис сочи, че голяма част от замърсителите, открити във въздуха в града съдържат елементи, получени след изпарението на препаратите за почистване.

g
Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти